torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Novartis investerar i doldisföretaget UGLK

Den schweiziska läkemedelsjätten Novartis köper in sig i UGLK Science, som nu flyttar från Genarp till Lund. Styrelseordföranden Semmy Rülf säger till Rapidus att Novartis investerar ”ett tvåsiffrigt antal miljoner” i UGLK med option att göra ytterligare investeringar.

– Novartis ser det som en strategisk investering för att öka sin marknad. De är ledande inom att ta fram mediciner för transplantationspatienter så om vi kan tiodubbla antalet transplanterade njurar, och i framtiden eventuellt andra organ, så ökar deras marknad dramatiskt. Därför vill de stötta oss finansiellt och ge oss support, säger Semmy Rülf.

UGLK har utvecklat en metod för att laga njurar genom att rensa kärlen från blodproppar utan att skada dem. Det gör att njurarna klaras sig i fyra timmar efter donatorns död, jämfört med upp till en timma med dagens metoder. I och med detta kan många fler organ användas för transplantationer.

–Med stöd av Novartis kan vi nå våra mål tidigare. Nästa stora steg är att visa att metoden fungerar på människor. Sedan kan vi överlåta tekniken till ett företag som kan sälja produkterna, det ska inte ta alltför lång tid eftersom vi då vet att allting fungerar. Den tekniska utrustningen är inte så komplicerad och vi förbereder att få den godkänd i både Europa och USA, säger Ludvig Sjöberg, som nu blir vd för UGLK efter att ha varit dess projektledare.

Även om tanken är att hitta en köpare som snabbt kan få ut tekniken på marknaden så har den processen stannat upp i och med Novartis intresse för UGLK. Men läkemedelsjätten har inte någon förtur att köpa – och är inte heller någon trolig ägare i framtiden enligt Semmy Rülf.

–Det är ett läkemedelsföretag, inte medicinteknik, och tidigare har de inte lyckats när de prövat på branschen. Så det finns ingen förköpsrätt utan Novartis ger oss fria tyglar och att ha dem som delägare är en kvalitetsstämpel som öppnar dörrar för oss. Sedan får de en väldigt bra utväxling på sin investering, säger Semmy Rülf.

UGLK bygger på forskning från professor Mikael Olausson, specialist på transplantationsteknik. Forskningen har pågått sedan 2015, men bolaget grundades först 2019. Det har sedan dess fått in 30 miljoner kronor i finansiering från från flera stiftelser som Wachtmeisterstiftelsen och privatpersoner som juristen Carl-Fredrik Herslow. Tillskottet från Novartis beräknas finansiera verksamheten i mellan sex och tolv månader.

Niclas Lindstrand

Den schweiziska läkemedelsjätten Novartis köper in sig i UGLK Science, som nu flyttar från Genarp till Lund. Styrelseordföranden Semmy Rülf […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Ägarskifte i heta Lidgren-bolaget

    Lundaforskaren och serieentreprenören Lars Lidgren möblerar om i företagsfamiljen Moroxite. Ett av bolagen byter namn och skiftar ägare från ett oljebolag i Singapore till brorsönerna som blir majoritetsägare.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.