fredag 23 februari 2024

inloggad som

Novartis investerar i doldisföretaget UGLK

Den schweiziska läkemedelsjätten Novartis köper in sig i UGLK Science, som nu flyttar från Genarp till Lund. Styrelseordföranden Semmy Rülf säger till Rapidus att Novartis investerar ”ett tvåsiffrigt antal miljoner” i UGLK med option att göra ytterligare investeringar.

– Novartis ser det som en strategisk investering för att öka sin marknad. De är ledande inom att ta fram mediciner för transplantationspatienter så om vi kan tiodubbla antalet transplanterade njurar, och i framtiden eventuellt andra organ, så ökar deras marknad dramatiskt. Därför vill de stötta oss finansiellt och ge oss support, säger Semmy Rülf.

UGLK har utvecklat en metod för att laga njurar genom att rensa kärlen från blodproppar utan att skada dem. Det gör att njurarna klaras sig i fyra timmar efter donatorns död, jämfört med upp till en timma med dagens metoder. I och med detta kan många fler organ användas för transplantationer.

–Med stöd av Novartis kan vi nå våra mål tidigare. Nästa stora steg är att visa att metoden fungerar på människor. Sedan kan vi överlåta tekniken till ett företag som kan sälja produkterna, det ska inte ta alltför lång tid eftersom vi då vet att allting fungerar. Den tekniska utrustningen är inte så komplicerad och vi förbereder att få den godkänd i både Europa och USA, säger Ludvig Sjöberg, som nu blir vd för UGLK efter att ha varit dess projektledare.

Även om tanken är att hitta en köpare som snabbt kan få ut tekniken på marknaden så har den processen stannat upp i och med Novartis intresse för UGLK. Men läkemedelsjätten har inte någon förtur att köpa – och är inte heller någon trolig ägare i framtiden enligt Semmy Rülf.

–Det är ett läkemedelsföretag, inte medicinteknik, och tidigare har de inte lyckats när de prövat på branschen. Så det finns ingen förköpsrätt utan Novartis ger oss fria tyglar och att ha dem som delägare är en kvalitetsstämpel som öppnar dörrar för oss. Sedan får de en väldigt bra utväxling på sin investering, säger Semmy Rülf.

UGLK bygger på forskning från professor Mikael Olausson, specialist på transplantationsteknik. Forskningen har pågått sedan 2015, men bolaget grundades först 2019. Det har sedan dess fått in 30 miljoner kronor i finansiering från från flera stiftelser som Wachtmeisterstiftelsen och privatpersoner som juristen Carl-Fredrik Herslow. Tillskottet från Novartis beräknas finansiera verksamheten i mellan sex och tolv månader.

Niclas Lindstrand

Den schweiziska läkemedelsjätten Novartis köper in sig i UGLK Science, som nu flyttar från Genarp till Lund. Styrelseordföranden Semmy Rülf […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.