onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

StrainLabs tar in 9 miljoner kronor

|  
|  

StrainLabs tar in mer kapital för att fortsätta bygga upp verksamheten och öka kundtesterna med bolagets uppkopplade skruvförband, som bland annat ska kunna förenkla underhållet av stora eller svårtillgängliga utrustningar.

StrainLabs utvecklar små sensorer som monteras i skruvar för att mäta hur hårt spända de är. Deras kommunikationssystem kan sen skicka signaler som indikerar när skruven riskerar att lossna. Den tänkta marknaden är företag inom bland annat kraftindustri, gruvor, flyg, järnväg, oljeplattformar och processindustri.

Bolaget, som är baserat på Ideon, tar nu in 9,1 miljoner kronor i en företrädesemission som främst är riktad till existerande delägare. De senaste åren har StrainLabs tagit in finansiering i samma storleksordning varje år. Bland delägarna märks telekomveteranen Mats Lindoff och industrimannen Vigo Carlund, tidigare en av Jan Stenbecks närmaste medarbetare och styrelseordförande i Tele2. En av de största ägarna är medgrundaren Elisabet Österlund, tidigare marknadschef på Nord-Lock.

Olika representanter från företaget har tidigare berättat för Rapidus att StrainLabs har projekt med möjliga kunder, bland annat inom processindustrin i Lund. Dessa undersöker implementering och olika affärsmodeller för kombinationen av sina egna produkter och StrainLabs IoT-produkt.

– StrainLabs avser att ingå ännu flera samarbetsavtal med globala aktörer. Dock är strikta sekretessavtal signerade och jag kan inte berätta mer, uppger bolagets vd Csaba Madru via mejl till Rapidus.

Han skriver att nuvarande kapitalförstärkning ska användas till bland annat produktion, marknadsföring, anställning, försäljning och fortsatt expansion av StrainLabs.

Bolaget grundades 2014 och har en handfull anställda i Lund och Stockholm, utöver konsulter.

Elisabet Ottosson

StrainLabs tar in mer kapital för att fortsätta bygga upp verksamheten och öka kundtesterna med bolagets uppkopplade skruvförband, som bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.