fredag 15 november 2024

inloggad som

Alkoholfritt Malmöbryggeri expanderar

|  
|  

Med en ökande efterfrågan på företagets kombucha – och fem miljoner kronor i deras första externa kapitalanskaffning – flyttar nu Roots of Malmö till 1.200 kvadratmeter i Norra Grängesberg i Malmö. Där ska de satsa på att utveckla fler smaker av kombuchan och även andra alkoholfria fermenterade drycker. 

– Det började som en hobby hemma i köket och sedan dess har vi växt helt organiskt och bootstrapped. Vi flyttade först in bryggeriet i Mitt Möllan där vi började med 90 kvadratmeter och sen tog vi fler och fler småytor, exempelvis en frisörsalongs lager och ett skjul utomhus. Till slut hade vi knappt 200 kvadrat och varje gång det kom en leverans så var det som att spela Tetris, säger Matthias Lehner, som grundade Roots of Malmö tillsammans med Nicholas Rosenstock. 

Kombucha är ett fermenterat te som Roots of Malmö beskriver som ”en vuxenläsk med syrlig smak och hälsosamma egenskaper”. Det har sina rötter i Asien där det konsumerats i tusentals år. Och det är just fermenterade produkter med lång tradition som Roots of Malmö riktar in sig på när de nu ska ta fram nya produkter. Första satsningen blir vattenkefir. 

De nya större lokalerna, som tidigare varit en kullagerfabrik, har också betydligt högre takhöjd vilket gör att bolaget kan satsa på mer avancerade produktionsprocesser med större maskiner. De ska till exempel utveckla sin fermenteringsprocess, bland annat genom att använda en ny tankdesign och olika temperaturer så att produktens probiotiska potential kan ökas, samtidigt som stabiliteten för lagring kan förbättras, säger grundarna till Rapidus.

– De nya lokalerna ger oss också utökade möjligheter att vidareutveckla vår kombucha. Vi vill inte kompromissa med fermenteringen och smaksätter bara med rena råvaror, inga koncentrat. Det har gjort att vi varit tvungna att begränsa oss eftersom vi inte fick plats med de stora maskinerna som behövs för att till exempel kunna smaksätta med svårare vilda råvaror som blommor, säger Matthias Lehner. 

Flytten och expansionen finansieras av 2,5 miljoner kronor från privata investerare och ett lika stort lån från Almi. Roots of Malmö har omsatt omkring 3,5 miljoner kronor om året de senaste två åren.

Emiliano Strauss

Med en ökande efterfrågan på företagets kombucha – och fem miljoner kronor i deras första externa kapitalanskaffning – flyttar nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Alla vill åka med på Mildefs resa

    Försvars-IT-företaget Mildef i Helsingborg gör ett förvärv som nästan fördubblar koncernens storlek. På onsdagskvällen utökade bolaget den nyemission som ska delfinansiera förvärvet. – Intresset är jättestort, säger vd Daniel Ljunggren.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.