onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

34orna: Nystart för Tendo efter coronaåret

|  
|  

Lundaföretaget Tendo och dess robothandske stötte, som så många andra, på patrull när coronapandemin slog till i mars. Den pågående investeringsrundan fick pausas och tester med användare ställdes in. Nu börjar företaget, med vd och dubbla 34an Sofie Woge i spetsen, om och söker 20 miljoner kronor för att kunna få ut sin produkt på marknaden.

– Vi har blivit bromsade, men det är verkligen ingen kris som vi inte kan ta oss igenom. Om något har det visat på vår styrka som bolag och team. Vi hade räknat med att stänga en investeringsrunda i våras och hade investerare som ville se användarstudierna innan de skrev på. De studierna fick pausas eftersom patienterna är i riskgrupp för corona. Vi jobbar med ryggmärgsskadade som blivit förlamade vilket även påverkar lungfunktionen, säger Sofie Woge till Rapidus.

I stället har Tendo fått jobba med existerande medel och fokusera på tekniken. En ny sensor har tagits fram, som kan bredda användningen av produkten. Den hann utvärderas tillsammans med en användare med lovande resultat innan studien fick avbrytas, berättar Sofie Woge, som presenterades av Rapidus och PwC som en av 34orna både i fjol och i år, på den första listan dessutom i topp 5.

– Nu hoppas vi försiktigt på att komma igång med studierna igen i början av nästa år och förbereder en ny investeringsrunda. De gamla investerarna är fortfarande intresserade så nu i dagarna ska vi börja söka aktivt igen, säger hon.

Totalt är det 20 miljoner kronor som Tendo siktar på att ta in för att göra klart produkten, introducera den på marknaden och skala upp produktionen. Under tiden arbetar företaget med det regulatoriska arbetet för att få sälja sin robothandske.

– Coronatiden har varit tuff och skapat mycket frustration, men då har vi försökt komma så långt som möjligt med det regulatoriska arbetet. Eftersom vår produkt är specialanpassad så behövs ingen medicinteknisk CE-märkning, men vi behöver fortfarande uppfylla alla krav och göra stora delar av processen. Nu siktar vi på att sälja vår första produkt i slutet av 2021 eller början av 2022, säger Sofie Woge.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Tendo och dess robothandske stötte, som så många andra, på patrull när coronapandemin slog till i mars. Den pågående […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.