fredag 22 november 2024

inloggad som

Unga havre-företagare växer upp

|  
|  

Årets UF-företag i Skåne 2020, Heja Havre, sadlar om till aktiebolag. Om några veckor startar produktionen av deras on the go-gröt.

– Vi har redan hela produktionskedjan klar från tillverkning och lager till återförsäljare, säger vd Maja Szokolay (mitt i bilden) som driver företaget tillsammans med de tidigare klasskamraterna Stella Heffler och Agnes Wallin.

Deras affärsidé är att sälja snabbfixad havregrynsgröt i portionsförpackning, något de själva saknade på marknaden. I mars utnämndes Heja Havre till Årets UF-företag i Skåne och i maj deltog Helsingborgsentreprenörerna i SM i Ung Företagsamhet för att göra upp om platsen som Årets UF-företag i Sverige 2020.

– Det kändes naturligt att starta ett riktigt bolag efter sommaren. Vi har lärt oss massor under året och framför allt samarbetar vi väldigt bra, säger Maja Szokolay.

Trion har själva gått in med kapital och har även startat en crowdfunding-kampanj. Än har de inte tagit in några externa finansiärer, utan driver verksamheten med hjälp av egna pengar. Tillverkningen står de själva för, liksom marknadsföring och försäljning. Som rådgivare har de bland andra Hövdings vd Fredrik Carling, Joakim Loveng på Hälsomatlådan i Helsingborg och Ulrika Sydmark som driver konsultfirman Quality Management Guidance.

– För oss känns det viktigt att bygga upp allt själva. Ulrika Sydmark är oerhört kunnig inom livsmedelsbranschen och är en stor tillgång, säger Maja Szokolay.

Havregrynen som är själva basen i Heja Havres produkter kommer från Skånemöllan i Landskrona och tillverkningen sker i Hälsomatlådans lokaler i Helsingborg. Än så länge säljs produkterna främst i lokala butiker i Helsingborg, men enligt vd Maja Szokolay är de på gång att teckna avtal med ”en större livsmedelsaffär på nätet.”

Sara Nkwe Assarsson

Årets UF-företag i Skåne 2020, Heja Havre, sadlar om till aktiebolag. Om några veckor startar produktionen av deras on the […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.