lördag 11 maj 2024

inloggad som

Unga havre-företagare växer upp

|  
|  

Årets UF-företag i Skåne 2020, Heja Havre, sadlar om till aktiebolag. Om några veckor startar produktionen av deras on the go-gröt.

– Vi har redan hela produktionskedjan klar från tillverkning och lager till återförsäljare, säger vd Maja Szokolay (mitt i bilden) som driver företaget tillsammans med de tidigare klasskamraterna Stella Heffler och Agnes Wallin.

Deras affärsidé är att sälja snabbfixad havregrynsgröt i portionsförpackning, något de själva saknade på marknaden. I mars utnämndes Heja Havre till Årets UF-företag i Skåne och i maj deltog Helsingborgsentreprenörerna i SM i Ung Företagsamhet för att göra upp om platsen som Årets UF-företag i Sverige 2020.

– Det kändes naturligt att starta ett riktigt bolag efter sommaren. Vi har lärt oss massor under året och framför allt samarbetar vi väldigt bra, säger Maja Szokolay.

Trion har själva gått in med kapital och har även startat en crowdfunding-kampanj. Än har de inte tagit in några externa finansiärer, utan driver verksamheten med hjälp av egna pengar. Tillverkningen står de själva för, liksom marknadsföring och försäljning. Som rådgivare har de bland andra Hövdings vd Fredrik Carling, Joakim Loveng på Hälsomatlådan i Helsingborg och Ulrika Sydmark som driver konsultfirman Quality Management Guidance.

– För oss känns det viktigt att bygga upp allt själva. Ulrika Sydmark är oerhört kunnig inom livsmedelsbranschen och är en stor tillgång, säger Maja Szokolay.

Havregrynen som är själva basen i Heja Havres produkter kommer från Skånemöllan i Landskrona och tillverkningen sker i Hälsomatlådans lokaler i Helsingborg. Än så länge säljs produkterna främst i lokala butiker i Helsingborg, men enligt vd Maja Szokolay är de på gång att teckna avtal med ”en större livsmedelsaffär på nätet.”

Sara Nkwe Assarsson

Årets UF-företag i Skåne 2020, Heja Havre, sadlar om till aktiebolag. Om några veckor startar produktionen av deras on the […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen