onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Spetsforskare i Lund går samman för att bekämpa pandemin

Flera privata och offentliga organisationer i Lund bildar konsortiet LundaGuard som ska skapa en plattform för att bekämpa coronapandemin, såväl som framtida hot från smittsamma ämnen. Sammanslagningen består bland annat av partners med expertis inom läkemedelsupptäckt, däribland Saromics Biostructures.  

– Det här är något Max IV, ESS och LU-labbet Lp3 startade i våras kring covid-19-proteinet. Saromics kom in bilden då vi kan tillföra ”drug discovery”-biten. Det betyder att man meckar med viruset och ser till att tillväxten i det stängs ner. Vi har en specifik detalj, ett unikt angreppssätt. Sättet vi ska hämma viruset på är helt nytt, säger Björn Walse, vd på Saromics Biostructures.

LundaGuard inkluderar bland annat flaggskeppen för den svenska storskaliga forskningsinfrastrukturen i Lund, Max IV och ESS. Även Red Glead Discovery är en del av sammanslagningen.

– Vi på Saromics tillsammans med Red Glead ska ta fram molekyler som på sikt kan fungera som läkemedel. Vi tror att den molekylen kan fungera och då går vi in i en läkemedelsutvecklingsfas, vilket i vanliga fall tar tio till femton år. Men nu går det snabbare, säger Björn Walse.

Saromics jobbar med så kallad fragmentbaserad läkemedelsutveckling, där man börjar med små byggstenar och bygger läkemedelsmolekyler stegvis. De menar att detta är ett nytt sätt att jobba med läkemedelsutveckling. Målet är att ta fram en läkemedelsprotytyp och sedan utvärdera den för att se om den har virushämmande egenskaper. Samarbetet kring covid-19 ska betraktas som ett test. Om LundaGuard kan ta fram ett virushämmare snabbt så kommer konstellationen fortlöpa.

– Då kan vi ta oss an nästa pandemi, vi kan anlägga samma samarbete och få snabba resultat. Vi kallar samarbetet ”LundaGuard” och är skölden mot framtidens farsoter. Det som är unikt är att olika delar nu slås ihop och att det är ett privat-offentligt partnerskap där både universitet och infrastrukturer såsom Max IV och ESS går in och samarbetar. Då kan det hända grejer, säger Björn Walse.

Julia Eriksson

Flera privata och offentliga organisationer i Lund bildar konsortiet LundaGuard som ska skapa en plattform för att bekämpa coronapandemin, såväl […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

    Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.