tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Spetsforskare i Lund går samman för att bekämpa pandemin

Flera privata och offentliga organisationer i Lund bildar konsortiet LundaGuard som ska skapa en plattform för att bekämpa coronapandemin, såväl som framtida hot från smittsamma ämnen. Sammanslagningen består bland annat av partners med expertis inom läkemedelsupptäckt, däribland Saromics Biostructures.  

– Det här är något Max IV, ESS och LU-labbet Lp3 startade i våras kring covid-19-proteinet. Saromics kom in bilden då vi kan tillföra ”drug discovery”-biten. Det betyder att man meckar med viruset och ser till att tillväxten i det stängs ner. Vi har en specifik detalj, ett unikt angreppssätt. Sättet vi ska hämma viruset på är helt nytt, säger Björn Walse, vd på Saromics Biostructures.

LundaGuard inkluderar bland annat flaggskeppen för den svenska storskaliga forskningsinfrastrukturen i Lund, Max IV och ESS. Även Red Glead Discovery är en del av sammanslagningen.

– Vi på Saromics tillsammans med Red Glead ska ta fram molekyler som på sikt kan fungera som läkemedel. Vi tror att den molekylen kan fungera och då går vi in i en läkemedelsutvecklingsfas, vilket i vanliga fall tar tio till femton år. Men nu går det snabbare, säger Björn Walse.

Saromics jobbar med så kallad fragmentbaserad läkemedelsutveckling, där man börjar med små byggstenar och bygger läkemedelsmolekyler stegvis. De menar att detta är ett nytt sätt att jobba med läkemedelsutveckling. Målet är att ta fram en läkemedelsprotytyp och sedan utvärdera den för att se om den har virushämmande egenskaper. Samarbetet kring covid-19 ska betraktas som ett test. Om LundaGuard kan ta fram ett virushämmare snabbt så kommer konstellationen fortlöpa.

– Då kan vi ta oss an nästa pandemi, vi kan anlägga samma samarbete och få snabba resultat. Vi kallar samarbetet ”LundaGuard” och är skölden mot framtidens farsoter. Det som är unikt är att olika delar nu slås ihop och att det är ett privat-offentligt partnerskap där både universitet och infrastrukturer såsom Max IV och ESS går in och samarbetar. Då kan det hända grejer, säger Björn Walse.

Julia Eriksson

Flera privata och offentliga organisationer i Lund bildar konsortiet LundaGuard som ska skapa en plattform för att bekämpa coronapandemin, såväl […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad