måndag 1 juli 2024

inloggad som

Lundabolag på förvärvsoffensiv slukar två Smilebolag

Sedan Aegirbio noterades på First North i somras har de hunnit förvärva två Smile-bolag: Viraspec och nu senast Thyrolytics i förra veckan. Båda grundades och ägdes till stora delar av Mohammad Takwa som nu blir affärsutvecklingschef och en av de större ägarna på Aegirbio.

– Att vara del av ett holistiskt företag med en vision om att bli en storspelare inom patientnära tester, point of care, gör att vi kan utvecklas snabbare. Vi delar kund- och kontaktnät, och får ny expertis utan att rekrytera. Viraspecs teknik kan dessutom appliceras på andra projekt i Aegirbios pipeline. Thyrolytics är lite annorlunda och riktar bara in sig på en marknad, sköldkörteln, men Aegirbio har kandidater i inom flera olika områden. Jag tror att det kommer vara väldigt fördelaktigt att ingå i en större portfolio där man kan göra gemensamma ansträngningar, säger Mohamad Takwa.

Aegirbio betalade med aktier i det egna bolaget till ett värde av tio miljoner för Viraspec och 25 miljoner för Thyrolytics. Det är de två första affärerna som gjorts i den uttalade strategin att förvärva bolag som kan komplettera Aegirbios projektportfölj. Målet med förvärvsoffensiven är att bygga ett storbolag inom diagnostik och framför allt patientnära tester.

– Point of care och point of need är framtidens diagnostik. Man vill de facto kunna testa sig på vårdcentraler och helst av allt hemma i soffan. Vi har både en shortlist och en longlist med intressanta bolag, vår ambition är att kunna gå vidare med flera av dem. Det är både startups och bolag med omsättning, svenska och internationella. Vi letar efter teknik som kompletterar det vi gör och samtidigt personer som kan stärka vår organisation. I det här fallet passar Mohamads gäng fantastiskt bra hos oss och deras teknik kompletterar vår, säger Martin Linde, vd på Aegirbio.

Emiliano Strauss

Sedan Aegirbio noterades på First North i somras har de hunnit förvärva två Smile-bolag: Viraspec och nu senast Thyrolytics i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.