torsdag 25 april 2024

inloggad som

Lundabolag på förvärvsoffensiv slukar två Smilebolag

Sedan Aegirbio noterades på First North i somras har de hunnit förvärva två Smile-bolag: Viraspec och nu senast Thyrolytics i förra veckan. Båda grundades och ägdes till stora delar av Mohammad Takwa som nu blir affärsutvecklingschef och en av de större ägarna på Aegirbio.

– Att vara del av ett holistiskt företag med en vision om att bli en storspelare inom patientnära tester, point of care, gör att vi kan utvecklas snabbare. Vi delar kund- och kontaktnät, och får ny expertis utan att rekrytera. Viraspecs teknik kan dessutom appliceras på andra projekt i Aegirbios pipeline. Thyrolytics är lite annorlunda och riktar bara in sig på en marknad, sköldkörteln, men Aegirbio har kandidater i inom flera olika områden. Jag tror att det kommer vara väldigt fördelaktigt att ingå i en större portfolio där man kan göra gemensamma ansträngningar, säger Mohamad Takwa.

Aegirbio betalade med aktier i det egna bolaget till ett värde av tio miljoner för Viraspec och 25 miljoner för Thyrolytics. Det är de två första affärerna som gjorts i den uttalade strategin att förvärva bolag som kan komplettera Aegirbios projektportfölj. Målet med förvärvsoffensiven är att bygga ett storbolag inom diagnostik och framför allt patientnära tester.

– Point of care och point of need är framtidens diagnostik. Man vill de facto kunna testa sig på vårdcentraler och helst av allt hemma i soffan. Vi har både en shortlist och en longlist med intressanta bolag, vår ambition är att kunna gå vidare med flera av dem. Det är både startups och bolag med omsättning, svenska och internationella. Vi letar efter teknik som kompletterar det vi gör och samtidigt personer som kan stärka vår organisation. I det här fallet passar Mohamads gäng fantastiskt bra hos oss och deras teknik kompletterar vår, säger Martin Linde, vd på Aegirbio.

Emiliano Strauss

Sedan Aegirbio noterades på First North i somras har de hunnit förvärva två Smile-bolag: Viraspec och nu senast Thyrolytics i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.