torsdag 2 maj 2024

inloggad som

…och nypatenterade Lument får grönt ljus

|  ,
|  

Lument har nu fått grönt ljus att återuppta sin kliniska fas 2-studie av ett nytt kontrastmedel för CT-undersökningar. Detta efter att Region Skåne stoppade de flesta planerade kliniska studierna i våras för att frigöra resurser för coronavård.

Lument utvecklar ett livsmedelsbaserat kontrastmedel som ska ge bättre bilder vid undersökning med datortomografi, CT. Innovationen kommer från röntgenläkarna Thomas Fork och Ingvar Adnerhill vid Skånes universitetssjukhus. Bolaget fick ett patent godkänt i Europa för ett par veckor sedan.

– I studien vill vi visa vårt medels diagnostiska potential vid CT, jämfört med etablerade kontrastvätskor. Vi hoppas få minst lika bra bilder som vid en normal magnetröntgen. CT är fortfarande arbetshästen, tar bara tio minuter och är billigare, medan en MR-undersökning tar lång tid, är klaustrofobisk och dyr, säger vd Olof Böök.

Bolaget bildades 2009 och har Oatlygrundarnas forskningsbolag Aventure som största ägare. Vid årsskiftet gjorde bolaget en mindre nyemission och har därmed finansieringen klar till början av nästa år. Olof Böök uppger att de tittat på långsiktig finansiering där en notering finns med i funderingarna.

Elisabet Ottosson

Lument har nu fått grönt ljus att återuppta sin kliniska fas 2-studie av ett nytt kontrastmedel för CT-undersökningar. Detta efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.