lördag 23 november 2024

inloggad som

Börsen visar vägen efter pandemin

Kort sagt: Att börsen stiger ska vi alla vara glada för då aktiekurserna är en av de bästa indikatorerna på att världen är på väg mot någon slags normalsituation. Det handlar i praktiken om att vi tillsammans snabbt återgår till att konsumera på ungefär samma nivå som tidigare, jobb kommer att finnas och företagens lönsamhet kommer tillbaka. Dock med en delvis annan sammansättning än tidigare.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Världen kommer att se annorlunda ut efter pandemin. Det har nästan blivit en självklar sanning under det halvår som gått sedan det nya coronaviruset kopplade sitt grepp om i stort sett allt som vi företar oss. Men många av de förändringar som har skett i vårt ekonomiska beteende skulle sannolikt ha inträffat ändå med den skillnaden att pandemin gjorde att omställningen från fysiska till digitala möten, mer arbete på distans, ökad e-handel och mycket annat gått så otroligt mycket snabbare än det skulle ha gjort utan pandemin. För att använda ett modeuttryck så har vi i hög hastighet ställt om till det ”nya normala”.

Med börsen som måttstock har vi sett hur aktiekurserna fortsatt stiga under sommaren, om än inte i samma hysteriska takt som stundtals präglade marknaden från bottennoteringarna i slutet av mars fram till försommaren. Just nu befinner sig index för Stockholmsbörsen strax över nivån vid årsskiftet. Om vi anser att kurserna vid den tidpunkten var rimliga måste slutsatsen bli att nuvarande prisnivå speglar att ekonomin i hög grad är på väg tillbaka till något slags nytt normalläge. Sedan speglas ett förändrat mänskligt beteende som väntas bli bestående kanske allra bäst av närmast osannolika kursuppgångar för flera av de allra största amerikanska tech-företagen.

Sett till börsen generellt kommer det att bli ett rejält coronahack i vinstkurvan i år, men redan från och med nästa år lär en rad företag vara på god väg tillbaka till lönsamhetsnivåer före pandemin, i alla fall på det sätt som marknaden ser det. Ytterligare sänkningar av räntor och andra penningpolitiska stimulanser har dessutom bidragit till kurslyftet genom att sänka avkastningskravet på aktier. Även i de fall där vinståterhämtningen dröjer lite längre kan det därför gå att motivera ungefär samma pris på aktien som före pandemiutbrottet.

Visst går det samtidigt att hävda att aktiemarknaden är lite väl optimistisk. Viruset finns ju kvar och vaccin blir knappast den snabba universallösning som gör att vi snart kan börja bete oss som om covid-19 aldrig hade funnits.

Motargumentet är att aktiemarknaden faktiskt ganska ofta, men inte alltid, gör en hyfsat riktig framtidsbedömning. Visst kommer vi att leva med en rad begräsningar i det dagliga livet en tid framåt, men samtidigt är människan fantastiskt anpassningsbar. Vi går över till nya vanor. Vi kommer att fortsätta konsumera, men på nya sätt. Efterfrågan på varor och tjänster finns kvar, vilket i slutändan skapar vinster i företagen.

Det ”nya normala” innebär att det inte är samma företag som tidigare som kommer att tjäna mest. Förenklat kan vi se detta på kursutvecklingen för några välkända börsföretag med skånsk anknytning.

Kurserna för e-handelsföretagen Boozt och BHG Group (Bygghemma med flera varumärken) har sedan årsskiftet mer än fördubblats. Fritidsproduktföretaget Thule har också haft en stark kursutveckling, vilket speglar våra ändrade semestervanor.

Kontorshyresvärden Wihlborgs har däremot tappat 15 procent sedan årsskiftet. Det är en tydlig spegling av osäkerheten kring framtidens marknad för kontorsuthyrare. Industriföretag som Alfa Laval och Trelleborg handlas ungefär tio procent lägre idag jämfört med när året inleddes. Här handlar det om företag där efterfrågemönstret på lite sikt knappast förändras på något avgörande sätt av pandemin. Kursnedgången kan nog främst förklaras av en ökad osäkerhet kring konjunkturen de närmsta ett till två åren.

Pandemin sätter sina spår, men mycket kommer också att vara ungefär som vanligt.

Kort sagt: Att börsen stiger ska vi alla vara glada för då aktiekurserna är en av de bästa indikatorerna på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.