fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snubblometern kartlägger rehab efter covid-19

|  
|  

Lundaföretaget Infonomys verktyg Snubblometer används nu av Malmö stad för att följa patienter med covid-19 i äldrevården. Projektet genomförs tillsammans med Lund Universitet, som samlar in information om behandling och rehabilitering av covid-19.

– I första hand är detta ett forskningsprojekt för att få bättre koll på hur man kan aktivera och rehabilitera folk efter sjukdomen. De är en fantastisk möjlighet att använda vårt verktyg tillsammans med olika enkäter för att få en bild av hur rehabiliteringen kan förbättras, säger Jonas Källmén, en av Infonomys grundare, till Rapidus.

Snubblometern är en kroppssensor som mäter hur kroppen positioneras, balansen och risken för att falla i realtid. Ursprungligen är den utvecklad för patienter med stor risk för att falla, därav namnet, men i samband med covid-19-behandling mäter den i stället hur mycket patienten är uppe och rör sig och hur vederbörande ligger i sängen.

– När man har covid-19 ska man helst inte ligga ned utan sitta eller stå, men kan man inte det så ska man inte ligga på rygg. Framstupa sidoläge eller på magen är bäst för andningen. Vi lär oss mycket av det här projektet och många av våra internationella partners är också intresserade av det, säger Jonas Källmén.

Snubblometern är färdigutvecklad men inte formellt lanserad ännu. Infonomy har fått beställningar som ska levereras i sommar och har även sin teknik inbyggd i andra företags produkter.

– Vi har haft jättebra resultat i upphandlingar, men där pågår överklaganden. Vår position på den svenska marknaden är fantastisk, men det är många aktörer som konkurrerar med varandra och som underleverantör kan man inte avslöja vilka man jobbar med, säger Jonas Källmén.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Infonomys verktyg Snubblometer används nu av Malmö stad för att följa patienter med covid-19 i äldrevården. Projektet genomförs tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.