lördag 23 november 2024

inloggad som

“Dagens börskurser är rimliga”

Kort sagt: Ekonomin befinner sig i fritt fall. Arbetslösheten är på väg mot sällan sedda nivåer. Ändå stiger börsen. Det är helt logiskt, eftersom efterfrågan på företagens varor och tjänster förr eller senare kommer tillbaka. En flodvåg av nya pengar strömmar dessutom till aktiemarknaden som i högre grad än tidigare framstår som det enda alternativet för alla som jagar avkastning.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Den klassiska modellen för aktievärdering säger att värdet på en aktie består av nuvärdet av alla framtida utdelningar. Och utdelningarna är en funktion av vinster och kassaflöden som till stor del ligger en bit fram i tiden. Därför spelar det inte särskilt stor roll för den långsiktiga värderingen att företagen just nu står mer eller mindre utan kunder. Men det förutsätter naturligtvis att företagen överlever och inte tvingas till alltför stora nyemissioner längs vägen.

Just nu ser marknaden ekonomier som successivt håller på att öppnas upp. Det betyder att efterfrågan ute i företagen efterhand också kommer att återvända. Efter de omfattande kurer för att sänka kostnader som alla företag mer eller mindre går igenom just nu stärks dessutom förutsättningarna för att vinsterna relativt snabbt kan vara tillbaka på nivån före krisen.

Stoppar vi sedan in dessa vinster i en formel med räntor som sannolikt kommer att ligga kvar på extremlåga nivåer längre än vad många vågat tro, så kommer det ut värden som gör dagens börskurser fullt möjliga att motivera.

Väger vi dessutom in alla statliga räddningspaket och centralbanksåtgärder, som gör att marknaden översvämmas av likviditet, är det inte konstigt att börskurserna stiger. Mantrat ”det finns inget alternativ” har blivit än tydligare för alla som söker avkastning på sitt kapital.

Sedan har vi den psykologiska biten. I mitten av mars kastades börsen ner i ett avgrundsdjupt mörker samtidigt som det var helt omöjligt att se omfattningen av pandemin. I takt med att smittkurvorna började vända nedåt i de värst drabbade länderna, kombinerat med en växande samlad kunskap om hur vi ska hantera smittspridningen, har optimismen återvänt till börserna. Psykologin verkar nu åt andra hållet. Nu är det rädsla för att missa uppgången som gripit tag i många placerare.

Sedan är det ju så att börsens index bara ger en begränsad bild av verkligheten. Enskilda företag och branscher kan befinna sig i en dramatiskt annorlunda värld. Något som vi dagligen ser gott om exempel på.

Även företag vars produkter fortfarande efterfrågas och som normalt är på en relativt konjunkturokänslig marknad tvingas till åtgärder för att få verksamheten att fungera. AAK, verksamt inom livsmedelsfetter, beskriver i sin kvartalsrapport hur företaget drabbas av störningar till följd av olika nedstängningsåtgårder. Beijer Ref som säljer kylprodukter, med den måttligt krisdrabbade dagligvaruhandeln som stor kund, tappar oundvikligt försäljning när marknader som representerar 70 procent av koncernens omsättning varit stängda.

Ett mer konjunkturkänsligt företag som gummitillverkaren Trelleborg påpekar i sin delårsrapport att beredskapsplaner är framtagna och aktiverade för att hantera olika scenarier. Samtidigt nämner Trelleborg att bolaget har en god finansiell bas och beskriver att det finns ett stort utrymme kvar innan bolagets skulder når en kritisk gräns.

Alfa Laval har dragit igång ett program för att sänka de fasta kostnaderna med en miljard kronor över en tolvmånadersperiod. Dessutom pekar bolaget på att de har globala och lokala kristeam på plats för att snabbt kunna ge respons på förändringar i situationen för att trygga anställdas hälsa och säkerhet.

Gemensamt för nästan alla företag är att de inte kan eller vill ge någon mer exakt bedömning av affärsläget än att efterfrågan väntas falla mer eller mindre kraftigt under det kvartal som vi nu är inne i.

Att som aktieplacerare basera sina affärer på prognoser för den närmsta tiden är helt meningslöst. Den bästa gissningen är i stället att de största börsföretagen, oftast finansiellt stabila och inte sällan marknadsledande inom sina respektive områden, kommer att leverera ungefär de kassaflöden och den lönsamhet som de gjort historiskt när krisen väl är över. Lägg på en viss säkerhetsmarginal till detta antagande och beakta som sagt att räntan kommer att vara låg under lång tid framöver. Då landar vi i att dagens börskurser trots allt kan ses som rimliga. I alla fall med den ögonblicksbild som vi ser just nu.

Kort sagt: Ekonomin befinner sig i fritt fall. Arbetslösheten är på väg mot sällan sedda nivåer. Ändå stiger börsen. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.