lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dags för affärsänglarna att börja flyga igen

För utvecklingsbolagen kommer inte någon coronakris att uppstå förrän pengarna är slut. Då är det upp till både affärsänglar och riskkapitalister att leva upp till sina namn. De måste verkligen vara räddande änglar respektive våga ta risker.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus wannabeängel

Att producera Rapidus nyhetsbrev i coronatider är stundtals en surrealistisk upplevelse. Medan många av ”våra” företag gasar och bromsar samtidigt med en frenesi som skulle gjort salig Steve McQueen grön av avund rullar andra på som om inget hade hänt. Utvecklingsbolagen, oavsett om de jobbar i laboratorier eller hemma i morgonrock med laptopen i knäet (förhoppningsvis med kameran avslagen) dygnet runt, lever inte i nuet utan i framtiden.

Produkten ska inte finnas på marknaden i morgon utan om två, fem eller tio år. På den vägen finns ett antal hinder som ska passeras vid bestämda tidpunkter, förhoppningsvis på andra sidan karantänen. Flera av dem ser likadana ut: få fram pengar för fortsatt utveckling, tester, certifiering, lansering och i bästa fall att kunna äta något litet under tiden.

För bara en dryg månad sedan gick det att få in pengar till nästan vad som helst. Tatueringsborttagning för kanariefåglar? Genialiskt, här är tio miljoner! Nu måste det klassas som konstprojekt för att bli verklighet.

På något märkligt vis har pengarna försvunnit. Även om de mest bestod av ettor och nollor så har andelen nollor ökat snabbt. Visst har investerarna kvar pengar, men inte lika mycket som i februari. Och de stora fondförvaltarna verkar hellre växla till mynt och ta ett pengabad i bästa Joakim von Anka-stil än att höja risknivån.

Den som för en sekund trodde att statsmakterna skulle lösa situationen kan läsa förra veckans intervju i Dagens Industri med finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Han tror på fullt allvar att om han säger ”avada kedavra” och viftar med en lagstiftning som kräver att företag ska ha buffertar så dyker de upp ur tomma intet. (Medan alla som läst Harry Potter vet vad den trollformeln egentligen har för resultat.) Vore det så enkelt borde han lagstifta mot finanskriser i stället. Eller testa att starta ett företag, det är uppenbarligen mindre krävande att ministra om finansmarknaden än att vara beroende av den.

För alla som inte kan se fram mot en riksdagspension livet ut och därmed måste anpassa sig till omvärlden kan mötet med den nya verkligheten bli brutalt. Pengarna finns kvar, åtminstone en del av dem, men de rör sig ogärna. Därför är de nya initiativen så välkomna, som Erik Robertsons nischade dataspelsinvesterare Nordic Game Ventures och Helsingborgsbaserade Loop Capital.

Varje gång någon investerar i ett utvecklingsbolag så skrävlar den nya delägaren om att detta minsann är en långsiktig investering. Nu är det dags att leva upp till det och fylla på kassorna när de sinar. Ju fler som sitter på sina pengar som draken Smaug i stället för att låta dem jobba, desto längre varar krisen och desto fler företag blir indragna. Att det dessutom är ”rea på fina företag”, som en riskkapitalist utbrast i löfte om tystnadsplikt från min sida, gör det bara mer lockande att investera.

Å sin sida måste utvecklingsbolagen svälja stoltheten och acceptera att de måste sockra sina erbjudanden mer än för två månader sedan. Båda sidor är helt beroende av att investeringarna kommer igång igen och att pricka exakt rätt tillfälle är omöjligt när marknaderna sicksackar som Ingemar Stenmark i sina glansdagar. Bättre att lyssna på hans karaktäristiska kortfattade sammanfattning: Dä bar å åk. Särskilt som det inte är störtlopp som gäller längre, liftarna har börjat fungera igen och enligt folk i finanssektorn som Rapidus pratat med så håller investeringslusten på att vakna igen.

Varje lyckad nyemission, som att Tikomed fick in fem miljoner euro eller att Bioextrax notering på Spotlight tecknades till cirka 780 procent, är skäl för alla bolag med kapitalbehov att fira. Varenda spänn som kommer in i ett företag i stället för att stanna i pengavalvet är ett litet steg mot normalisering.

När utvecklingsföretag får utveckla, riskkapitalister tar risker och affärsänglar fäller ut sina vingar igen så kan den innovativa delen av det skånska näringslivet trots allt fortsätta att frodas.

För utvecklingsbolagen kommer inte någon coronakris att uppstå förrän pengarna är slut. Då är det upp till både affärsänglar och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.