torsdag 29 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

200 skånska företag har redan sökt brygglån

|  
|  

Förra veckan började Almi hantera brygglån för företag som fått inkomstbortfall på grund av coronaviruset. Redan nu har 200 skånska företag ansökt om sådana lån, säger Almi Skånes vd Marie Krüeger till Rapidus

– Företagen hade börjat ansöka om brygglån redan innan de fanns, de första ansökningarna kom när regeringen berättade att den skulle införa brygglånen. Just nu blir vi approcherade av många kunder som själva tar initiativ, inte bara till lån utan också till affärsutvecklingsmöjligheter, säger Marie Krüeger.

Brygglånet är speciellt anpassat till företag som får inkomstbortfall på grund av coronapandemin. Det kräver att företaget var bärkraftigt vid årsskiftet och bedöms kunna rida ut krisen så att det blir bärkraftigt igen. Brygglånet löper på ett år med reducerad ränta och möjligheter att få amorteringsfritt. Efter ett år kan det antingen betalas tillbaka eller förvandlas till ett vanligt företagslån.

– Den högsta räntesatsen är 4,95 procent och sedan går det nedåt för de med högre kreditklassning. Anledningen till att vi inte kan ge lägre ränta är att vi ska vara ett komplement till bankerna, inte en konkurrens. Även startups kan ansöka om brygglånet, om de har en bra affärsidé och kanske lockat affärsänglar redan, säger Marie Krüeger.

Besöksnäringen och restaurangbranschen dominerar bland de runt 200 företag som redan sökt lånet. För att hantera krisen nyanställer Almi nio personer som adderas till de 30 rådgivare som finns på plats. Dessutom bemannar Almi delar av den företagsakut som Region Skåne startat.

– Vi har inte bara lån utan har också skruvat på affärsutvecklingstjänsterna så att de kan gälla på två till fem månaders sikt i stället för två till fem år, där vi kan hjälpa med handlingsplan och likviditetsplan. Men många företag har för liten uthållighet och dåligt med buffertkapital. Jag önskar att alla klarar sig, men det är tyvärr inte troligt, säger Marie Krüeger.

Niclas Lindstrand

Förra veckan började Almi hantera brygglån för företag som fått inkomstbortfall på grund av coronaviruset. Redan nu har 200 skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.


  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.