torsdag 21 november 2024

inloggad som

Det värsta som någonsin hänt eventbranschen…

Konferenser, möten och andra evenemang runt om i Skåne ställs in eller skjuts på framtiden i coronavirusets spår. Pehr Palm, vd på det regionala bolaget Event in Skåne, säger till Rapidus att det säkert kommer finnas arrangörer som tvingas i konkurs.

– Detta är det värsta som hänt evenemangsbranschen någonsin. Det mesta den närmaste tiden är framflyttat eller inställt. Det stöd som finns är vad regeringen gått ut med, lån och stödåtgärder. Viss hjälp finns även hos olika branschorganisationer, säger Pehr Palm.

Bland de största evenemangen som ställts in eller skjutits upp – förutom fotboll, ishockey och handboll – märks Yrkes-SM i Helsingborg och Europaforum i Hässleholm. I princip är alla event under mars och april inställda, de i maj avvaktar. Evenemang och möten i juni och längre fram räknar man med att kunna genomföra än så länge. De flesta arrangörer planerar ett datum då de eventuellt måste ställa in för att inte dra på sig kostnader.

– Många av de stora och årligen återkommande evenemangen genomförs i juni och framåt. Vi får verkligen hoppas att detta är över till dess, nu kämpar arrangörerna för att kunna genomföra dem, säger Pehr Palm.

Malmö Stads näringslivsdirektör Micael Nord ställde in tisdagens 07.07-möte och har fått köra vissa möten med näringslivet på distans.

– Många företag har som rutiner att ställa in alla externa möten, så vi fick många avbokingar. För de rena eventen vågar folk inte boka plats eftersom de inte vet när detta är över. Det drabbar även underleverantörer, de som levererar teknik, bygger scener och så vidare, säger Micael Nord.

Financial Meetings Øresund hör till de många som tvingats ställa in event. Men Monica Thomasson, vd och grundare för arrangören Thomasson Group, säger att man tittar på andra lösningar.

– Vi blåser av allting under våren. Egentligen skulle vi gått ut med inbjudan nu till massor som vi har i pipeline, men nu tittar vi på senhösten i stället. Det blir trångt i höst, men vi hoppas att vi har vår publik med oss och kan hålla fast vid den. Under tiden ger problem också möjligheter, nu jobbar vi med olika digitala lösningar som vi tänkt på länge, men nu aktualiserats och troligen lanseras i april, säger Monica Thomasson.

Rapidus ställde in sitt planerade frukostmöte med Johan Lindeberg redan förra fredagen. Inga nya inbjudningar till de traditionella eventen kommer att skickas ut förrän oron kring Coronakrisen har lagt sig, säger Rapidus grundare och vd Jan Wifstrand.

– När myndigheterna kommer med diffusa, ibland motstridiga besked så måste vi i näringslivet föregå med gott exempel. Inget är viktigare för oss än våra medlemmars hälsa. Vi jobbar med att genomföra våra events senare och hoppas snart återkomma, säger Jan Wifstrand.

Niclas Lindstrand

Konferenser, möten och andra evenemang runt om i Skåne ställs in eller skjuts på framtiden i coronavirusets spår. Pehr Palm, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.