lördag 3 juni 2023

inloggad som

Det värsta som någonsin hänt eventbranschen…

Konferenser, möten och andra evenemang runt om i Skåne ställs in eller skjuts på framtiden i coronavirusets spår. Pehr Palm, vd på det regionala bolaget Event in Skåne, säger till Rapidus att det säkert kommer finnas arrangörer som tvingas i konkurs.

– Detta är det värsta som hänt evenemangsbranschen någonsin. Det mesta den närmaste tiden är framflyttat eller inställt. Det stöd som finns är vad regeringen gått ut med, lån och stödåtgärder. Viss hjälp finns även hos olika branschorganisationer, säger Pehr Palm.

Bland de största evenemangen som ställts in eller skjutits upp – förutom fotboll, ishockey och handboll – märks Yrkes-SM i Helsingborg och Europaforum i Hässleholm. I princip är alla event under mars och april inställda, de i maj avvaktar. Evenemang och möten i juni och längre fram räknar man med att kunna genomföra än så länge. De flesta arrangörer planerar ett datum då de eventuellt måste ställa in för att inte dra på sig kostnader.

– Många av de stora och årligen återkommande evenemangen genomförs i juni och framåt. Vi får verkligen hoppas att detta är över till dess, nu kämpar arrangörerna för att kunna genomföra dem, säger Pehr Palm.

Malmö Stads näringslivsdirektör Micael Nord ställde in tisdagens 07.07-möte och har fått köra vissa möten med näringslivet på distans.

– Många företag har som rutiner att ställa in alla externa möten, så vi fick många avbokingar. För de rena eventen vågar folk inte boka plats eftersom de inte vet när detta är över. Det drabbar även underleverantörer, de som levererar teknik, bygger scener och så vidare, säger Micael Nord.

Financial Meetings Øresund hör till de många som tvingats ställa in event. Men Monica Thomasson, vd och grundare för arrangören Thomasson Group, säger att man tittar på andra lösningar.

– Vi blåser av allting under våren. Egentligen skulle vi gått ut med inbjudan nu till massor som vi har i pipeline, men nu tittar vi på senhösten i stället. Det blir trångt i höst, men vi hoppas att vi har vår publik med oss och kan hålla fast vid den. Under tiden ger problem också möjligheter, nu jobbar vi med olika digitala lösningar som vi tänkt på länge, men nu aktualiserats och troligen lanseras i april, säger Monica Thomasson.

Rapidus ställde in sitt planerade frukostmöte med Johan Lindeberg redan förra fredagen. Inga nya inbjudningar till de traditionella eventen kommer att skickas ut förrän oron kring Coronakrisen har lagt sig, säger Rapidus grundare och vd Jan Wifstrand.

– När myndigheterna kommer med diffusa, ibland motstridiga besked så måste vi i näringslivet föregå med gott exempel. Inget är viktigare för oss än våra medlemmars hälsa. Vi jobbar med att genomföra våra events senare och hoppas snart återkomma, säger Jan Wifstrand.

Niclas Lindstrand

Konferenser, möten och andra evenemang runt om i Skåne ställs in eller skjuts på framtiden i coronavirusets spår. Pehr Palm, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl