tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och småföretag hotas av offentlig nedstängning

Andra regler på andra sidan Öresund under coronakrisen gör det svårare för danska startups och mindre företag på Själland än i Skåne. I Sverige är skolor, daghem och samlingar upp till 500 personer – och gränserna – fortfarande öppna. I Danmark ska barnen passas samtidigt som det knappt går att få folk över gränsen, arbetet ska skötas hemifrån och större möten är inställda.

Universitet och resten av den offentliga sektorn är nästan helt stängd i Danmark, undantaget polis och sjukhus. Det betyder att tillstånd, anslag som näringslivsstöd och forskningssamarbeten antingen är på stand-by eller svåra att genomföra – till skillnad från i Sverige.

Danmark uppmanar till att undvika kollektivtrafik, så färre medarbetare kommer till jobbet. Många mindre företag är beroende av kunder i offentlig sektor, särskilt IT och service. I Danmark har de inköpen helt lagts ned.

– Min telefon är glödhet, jag pratat med frustrerade och bekymrade företagsledare. Offentliga kunder står i kö för att annullera beställningar. Om man kan ta sig ur kontrakt så skjuter regeringen över krisen till företagen. Hitta i stället lösningar tillsammans, kräver Jakob Scharff, avdelningschef på arbetsgivarorganisationen Dansk Industri.

Dansk Erhverv kräver dessutom fler initiativ från regeringen, bland annat statsgaranti på lån till kreditvärdiga företaget som förlorar på coronakrisen och hjälp till utsatta branscher.

Konsult- och rekryeringsbyrån Lundgaard Konsulenterne är ett av företagen som varvar ned, genom att vd Jørgen Lundgaard har rekryteringssamtal på is. Och hos rådgivnings- och företagsrevisorerna TT Revision säger partnerna Torben Madsen och Thøger Rude Andersen att två tredjedelar av de 23 medarbetarna jobbar hemifrån. De har nu svårt att lösa uppdragen lika effektivt som vanligt.

– Vi har ställt in alla kundbesök och möten. Vi kontaktar kunderna och frågar hur vi ska lösa situationen bäst. Mycket går att klara digitalt, säger Thøger Rude Andersen.

Keld Broksø

Andra regler på andra sidan Öresund under coronakrisen gör det svårare för danska startups och mindre företag på Själland än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.