Kort sagt: Hittills har vi bara sett början på de ekonomiska skador som kan bli följden av coronavirusets härjningar. Alla företag måste vidta åtgärder för att minimera skadorna. Och då handlar det inte bara om det mänskliga lidande som uppstår om anställda smittas. Omfattande åtgärder kommer att krävas i många företag för att säkra den långsiktiga överlevnaden.
Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör
Det är alldeles för tidigt för att våga dra några säkra slutsatser kring de ekonomiska effekterna av den omfattande virusepidemi som vi kanske bara sett början på. Det är dock ingen högoddsare att priset kommer att bli högt och då inte bara i form av mänskligt lidande.
För några branscher är det helt uppenbart. Flygindustrin befinner sig redan i kris. Hotell- och konferensnäringen kommer att ha det mycket tufft en tid framöver, vilket också gäller turist- och besöksnäring i stort. Svårast kommer det att vara för dem som är beroende av långväga gäster, medan aktörer som mer är beroende av lokal turism kan ha chans att klara sig bättre. Restauranger kommer också att få det svårt. Ofta handlar det om aktörer som opererar med små marginaler och vi kommer säkert att få se en hel del konkurser kopplade till turist- och besöksnäring.
Konkurser får i sin tur effekter på den finansiella sektorn. Det är inte omöjligt att vi vid något tillfälle kliver över en kant där bankerna plötsligt står inför omfattande kreditförluster.
Men det är en hel del andra branscher som säkert också kommer att få svårigheter. Med omfattande smittspridning kommer människor att vara mindre benägna att besöka shoppingcenter. Detaljhandel som redan plågas av konkurrens från den växande e-handeln får det ännu tuffare. Det kommer i sin tur att spilla över på fastighetssektorn som hittills sett ut att befinna sig i en skyddad hamn, gynnade inte minst av kraftigt fallande räntor. Hyresgästerna är ju bundna av sina avtal och fortsätter betala hyra så länge det finns pengar på kontot. Men när kunderna tvingas ställa in betalningarna hjälper inga kontrakt.
Tittar vi på större skånska industriföretag påverkas alla mer eller mindre av krisen. Om inte annat kan det finnas störningar i leveranskedjor med affärer som skjuts på framtiden när inte resor kan göras till de mest virusdrabbade områdena. Den löpande efterfrågan på företagens produkter påverkas också. Här gäller det att väga in alla följdeffekter som vi redan ser av cornaviruset och sådana som kan uppstå efterhand. Det kraftigt fallande oljepriset är ju en indirekt följd av viruset som på olika sätt påverkar en rad företag – i vissa fall positivt genom att leda till lägre priser på en del insatsvaror.
Företag i behov av finansiering måste se över sina planer. Under de närmsta veckorna kommer det vara närmast omöjligt att genomföra framgångsrika nyemissioner till vettiga villkor. Pengar finns alltid. Problemet är att villkoren kan bli ytterst ogynnsamma för företag som är i akut behov av nytt kapital. Tyvärr kommer vi sannolikt under våren att få läsa om en del skånska företag i tidig fas som inte lyckas få in de pengar som de behöver för att säkerställa en framgångsrik utveckling.
En annan risk som alla företag måste se över är vad som händer om alla nyckelpersoner ligger nerbäddade samtidigt. Hur mycket affärer riskerar att missas? Vilka andra åtaganden kommer företaget inte att kunna infria? Hur lyckas noterade företag uppfylla sina åtaganden gentemot marknaden när kanske såväl vd som finanschef och halva styrelsen samtidigt är drabbade av coronavirus?
Det här kan se ut som en domedagsbeskrivning. Så ska det inte tolkas. Jag vill snarare öppna ögonen på dem som hittills blundat för en del av coronavirusets effekter. Mänskligheten har historiskt visat sig ha en fantastisk överlevnadsförmåga, vi kommer att hantera även den här krisen. Efterhand kommer de ekonomiska hjulen på nytt att börja snurra allt fortare. Börsen kommer tillbaka och vinsterna vänder uppåt.