fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Polypeptide överklagar Länsstyrelsens avslag

|  
|  

Polypeptide Laboratories har fått avslag av Länsstyrelsen på sin andra ansökan om tillstånd att öka produktionen i sin Limhamnsfabrik. Men bolaget har nu överklagat till Mark- och miljödomstolen där ärendet beräknas vara avgjort tidigast till sommaren.

Processen att söka och få tillstånd till en fördubbling av tillåten årsproduktion av läkemedelssubstanser i Limhamn är lång för Polypeptide. För fyra år sedan skickade bolaget in en första ansökan, men fick avslag efter några år.

Under väntetiden hann reglerna för ansökan ändras till bolagets fördel – därför lämnade bolaget in en ny ansökan för två år sedan. Men stadsplanen för området runt fabriken hade samtidigt förändrats till bolagets nackdel.

– Första avslaget fick vi för att myndigheterna inte tyckte vi hade förklarat tydligt nog hur vi skulle ta hand om avfallet, det var inte på grund av belägenheten. Detta är nu kompletterat i handlingarna. Vi jobbar kontinuerligt på att effektivisera processerna vad gäller bland annat avfall, råvaror och vattenförbrukning, också för att det är en stor kostnad. Vi ökar säkerheten och ökar automatiseringen. Vi har en god dialog med alla stakeholders, som VA Syd och Räddningstjänst, säger Jens Fricke, vd för Polypeptide.

I beslutsdokumentet från Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Skåne står det: ”Verksamheten har sedan det nu gällande tillståndet meddelades ‘byggts in’ av bostadsområden, vilket medför att lokaliseringen inte längre är lämplig. Bland annat har det industriområde som tidigare varit beläget väster om anläggningen nu omvandlats till blandad stadsbebyggelse med bostäder och förskolor.”

Nu avslår alltså Länsstyrelsen även den andra ansökan. Några av motiveringarna är att fabrikens lokalisering och en ökad produktionsvolym skulle medföra ökad lagring och förbrukning av organiska lösningsmedel och att transportvägarna till anläggningen inte är lämpade för den typ av transporter av farligt gods.

Polypeptide går därför vidare med ärendet och överklagar beslutet till Mark- och miljödomstolen i Växjö, vilka i sin tur uppger ärendets status för Rapidus: önskade kompletteringar är inlämnade, en kungörelse kommer ske inom kort och ett avgörande normalt kommer efter cirka sex månader.

Bolaget har för närvarande tillstånd att tillverka 500 kg läkemedelssubstanser per år och kom under 2019 upp till strax över 300 kg, enligt Jens Fricke. Orsaken till att Polypeptide vill öka kapaciteten är att bolaget producerar läkemedelssubstanser åt ett flertal kunder, vilka troligen kommer att vilja öka volymen. För att Polypeptide ska vara en attraktiv producent måste bolaget kunna erbjuda kunderna att skala upp sin produktion. Detta för att det är en komplicerad procedur att få en produktion av ett specifikt läkemedel godkänt i en specifik fabrik av läkemedelsmyndigheterna.

Limhamnsfabriken har 275 anställda – en ökning med 40 personer på två år – och har funnits på platsen sedan år 1952. Fabriken håller på att uppgraderas till att klara att producera upp till 450 kg inom ett par år, enligt Jens Fricke.

– Vid en benchmarking av liknande verksamheter har vi den grönaste fabriken, det skulle i ett större perspektiv vara bra att producera mer här. Vi säljer produktionskapacitet men också kunskap. Många anställda är högutbildade och vi har många som är första generationens svenskar. Det är en spännande arbetsplats, säger han.

Polypeptidegruppen har sex produktionsanläggningar: den största finns i Malmö, två i Kalifornien, och en i vardera Frankrike, Belgien och Indien. Polypeptide har – liksom Ferring, Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma och Svar Life Science – Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare.

Elisabet Ottosson

Polypeptide Laboratories har fått avslag av Länsstyrelsen på sin andra ansökan om tillstånd att öka produktionen i sin Limhamnsfabrik. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.