söndag 16 februari 2025

inloggad som

Polypeptide överklagar Länsstyrelsens avslag

|  
|  

Polypeptide Laboratories har fått avslag av Länsstyrelsen på sin andra ansökan om tillstånd att öka produktionen i sin Limhamnsfabrik. Men bolaget har nu överklagat till Mark- och miljödomstolen där ärendet beräknas vara avgjort tidigast till sommaren.

Processen att söka och få tillstånd till en fördubbling av tillåten årsproduktion av läkemedelssubstanser i Limhamn är lång för Polypeptide. För fyra år sedan skickade bolaget in en första ansökan, men fick avslag efter några år.

Under väntetiden hann reglerna för ansökan ändras till bolagets fördel – därför lämnade bolaget in en ny ansökan för två år sedan. Men stadsplanen för området runt fabriken hade samtidigt förändrats till bolagets nackdel.

– Första avslaget fick vi för att myndigheterna inte tyckte vi hade förklarat tydligt nog hur vi skulle ta hand om avfallet, det var inte på grund av belägenheten. Detta är nu kompletterat i handlingarna. Vi jobbar kontinuerligt på att effektivisera processerna vad gäller bland annat avfall, råvaror och vattenförbrukning, också för att det är en stor kostnad. Vi ökar säkerheten och ökar automatiseringen. Vi har en god dialog med alla stakeholders, som VA Syd och Räddningstjänst, säger Jens Fricke, vd för Polypeptide.

I beslutsdokumentet från Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Skåne står det: ”Verksamheten har sedan det nu gällande tillståndet meddelades ‘byggts in’ av bostadsområden, vilket medför att lokaliseringen inte längre är lämplig. Bland annat har det industriområde som tidigare varit beläget väster om anläggningen nu omvandlats till blandad stadsbebyggelse med bostäder och förskolor.”

Nu avslår alltså Länsstyrelsen även den andra ansökan. Några av motiveringarna är att fabrikens lokalisering och en ökad produktionsvolym skulle medföra ökad lagring och förbrukning av organiska lösningsmedel och att transportvägarna till anläggningen inte är lämpade för den typ av transporter av farligt gods.

Polypeptide går därför vidare med ärendet och överklagar beslutet till Mark- och miljödomstolen i Växjö, vilka i sin tur uppger ärendets status för Rapidus: önskade kompletteringar är inlämnade, en kungörelse kommer ske inom kort och ett avgörande normalt kommer efter cirka sex månader.

Bolaget har för närvarande tillstånd att tillverka 500 kg läkemedelssubstanser per år och kom under 2019 upp till strax över 300 kg, enligt Jens Fricke. Orsaken till att Polypeptide vill öka kapaciteten är att bolaget producerar läkemedelssubstanser åt ett flertal kunder, vilka troligen kommer att vilja öka volymen. För att Polypeptide ska vara en attraktiv producent måste bolaget kunna erbjuda kunderna att skala upp sin produktion. Detta för att det är en komplicerad procedur att få en produktion av ett specifikt läkemedel godkänt i en specifik fabrik av läkemedelsmyndigheterna.

Limhamnsfabriken har 275 anställda – en ökning med 40 personer på två år – och har funnits på platsen sedan år 1952. Fabriken håller på att uppgraderas till att klara att producera upp till 450 kg inom ett par år, enligt Jens Fricke.

– Vid en benchmarking av liknande verksamheter har vi den grönaste fabriken, det skulle i ett större perspektiv vara bra att producera mer här. Vi säljer produktionskapacitet men också kunskap. Många anställda är högutbildade och vi har många som är första generationens svenskar. Det är en spännande arbetsplats, säger han.

Polypeptidegruppen har sex produktionsanläggningar: den största finns i Malmö, två i Kalifornien, och en i vardera Frankrike, Belgien och Indien. Polypeptide har – liksom Ferring, Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma och Svar Life Science – Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare.

Elisabet Ottosson

Polypeptide Laboratories har fått avslag av Länsstyrelsen på sin andra ansökan om tillstånd att öka produktionen i sin Limhamnsfabrik. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.

  • Abliva blir holländskt

    Läkemedelsbolaget Abliva i Lund, med vd Helen Donnelly, säljs till det holländska bolaget Pharming för 725 Mkr. Priset är rejält högre än vad Ablivas aktie stängde på i fredags.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.