söndag 25 februari 2024

inloggad som

Tre frågor till Årets Coest-stipendiater…

|  
|  ,

…Elsa Sjödahl och Iris Bjerkén som driver SunFeeds på VentureLab i Lund. Deras solrospasta ska fungera som näringsersättning i svältdrabbade områden. Vid prisutdelningen på Rapidus 20-årsfest passade de också på att efterlysa nya samarbetspartners.

Vad hände efter det?

– Vi fick väldigt mycket bra respons, direkt när vi gick av scenen kom folk fram och pratade om samarbeten. Sen var det en kvinna som kom fram och hade ett projekt i Malawi. Även efteråt, i och med att ni skrivit om det och vi publicerat på vår Linkedin, fick vi mycket publicitet. Många som inte visste om att vi fanns innan vet det nu, säger Elsa Sjödahl som driver företaget vid sidan av sina studier i maskinteknik vid LTH.

– Vi hade ju inte så bra koll på vad Rapidus var innan, så det var väldigt överraskande att det var så stort, säger Iris Bjerkén, som även studerar företagsekonomi vid Lunds Universitet.

I vilken fas är ni nu?

– Nu håller vi med produktutveckling för att att göra ett test på vår produkt och få bästa möjliga recept. Det finns en väldigt strikt klassifikation för den här typen av hjälpkost. Syftet här med testet är att se om det når upp till klassifikationen, eller om vi ska byta väg och mer rikta in oss på näringstät kost, säger Elsa Sjödahl.

Var hoppas ni vara om ett år?

– Då har vi en färdig produkt som klarar alla målen och testkör vår första produktion ute på fält. Och räddar våra första liv, säger Iris Bjerkén.

Mette Carlbom

…Elsa Sjödahl och Iris Bjerkén som driver SunFeeds på VentureLab i Lund. Deras solrospasta ska fungera som näringsersättning i svältdrabbade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.