lördag 23 november 2024

inloggad som

Solbelysning ska förlänga hållbarheten på livsmedel

|  
|  

Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan på mögel, som dog vid belysning. Nu öppnas fler nischer inom livsmedelsindustrin och i andra branscher som vill förlänga hållbarheten på sina produkter utan kemikalier.

– Vi har godkännande i hela EU för att använda metoden och är igång med en anläggning på ett bageri i Holland. Vi har tidigare belyst bröd för Coop i Sverige och söker nu fler intressenter både här och i Europa, säger Matz Bengtson, vd Viasolde Solutions som driver företaget tillsammans med Lars Lindqvist.

De har uppvaktat alla de stora livsmedelsaktörerna i Europa och fört långtgående samtal även inom fler branscher – den holländska tulpanindustrin ska till exempel ha visat intresse.

– Vi är nu öppna för fler som är intresserade av att gå in i företaget så att vi kan sätta upp fler anläggningar. Vi är på gång i både Tyskland, Storbritannien, Italien och i Frankrike, säger Matz Bengtson.

Pernilla Gudmundsson

Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.