söndag 14 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Solbelysning ska förlänga hållbarheten på livsmedel

|  
|  

Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan på mögel, som dog vid belysning. Nu öppnas fler nischer inom livsmedelsindustrin och i andra branscher som vill förlänga hållbarheten på sina produkter utan kemikalier.

– Vi har godkännande i hela EU för att använda metoden och är igång med en anläggning på ett bageri i Holland. Vi har tidigare belyst bröd för Coop i Sverige och söker nu fler intressenter både här och i Europa, säger Matz Bengtson, vd Viasolde Solutions som driver företaget tillsammans med Lars Lindqvist.

De har uppvaktat alla de stora livsmedelsaktörerna i Europa och fört långtgående samtal även inom fler branscher – den holländska tulpanindustrin ska till exempel ha visat intresse.

– Vi är nu öppna för fler som är intresserade av att gå in i företaget så att vi kan sätta upp fler anläggningar. Vi är på gång i både Tyskland, Storbritannien, Italien och i Frankrike, säger Matz Bengtson.

Pernilla Gudmundsson

Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår


  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Stora pengar hägrar i vattenrening

    Vattenrening är en bransch där Skåne utmärker sig internationellt och med allt fler startup-bolag. Stora investeringar står för dörren och lockar till sig kapital. Rapidus har tagit tempen på branschen.

  • Avloppsdirektiv pressar fram investeringar

    I fjol antogs ett EU-direktiv som bland annat ställer krav på ett nytt reningssteg i kommunala avloppssystem. Det innebär nya affärsmöjligheter för skånska teknikleverantörer.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han.