torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Solbelysning ska förlänga hållbarheten på livsmedel

|  
|  

Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan på mögel, som dog vid belysning. Nu öppnas fler nischer inom livsmedelsindustrin och i andra branscher som vill förlänga hållbarheten på sina produkter utan kemikalier.

– Vi har godkännande i hela EU för att använda metoden och är igång med en anläggning på ett bageri i Holland. Vi har tidigare belyst bröd för Coop i Sverige och söker nu fler intressenter både här och i Europa, säger Matz Bengtson, vd Viasolde Solutions som driver företaget tillsammans med Lars Lindqvist.

De har uppvaktat alla de stora livsmedelsaktörerna i Europa och fört långtgående samtal även inom fler branscher – den holländska tulpanindustrin ska till exempel ha visat intresse.

– Vi är nu öppna för fler som är intresserade av att gå in i företaget så att vi kan sätta upp fler anläggningar. Vi är på gång i både Tyskland, Storbritannien, Italien och i Frankrike, säger Matz Bengtson.

Pernilla Gudmundsson

Det började som D-vitaminberikning av bröd för Viasolde Solutions i Ängelholm. Den patenterade solljustekniken visade sig dock ha stor inverkan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.