fredag 9 juni 2023

inloggad som

Special: Hela listan på 34orna

|  

Listan har ingen inbördes rangordning, med undantag för de första fem som utgör förstafemman. Berätta gärna för oss vilka vi har glömt eller varför vi har fel.

Här hittar ni listan på 34orna från 2018.

Mehrdad Mahdjoubi, 30, Malmö, som har en affärsidé i Orbital Systems som väckt mycket stor global uppmärksamhet och attraherat investerare som andra entrepenörer bara skulle drömma om.

Sofie Woge, 29, Lund, vd för Tendo, som står i begrepp att förändra vardagen för de fem procent av jordens befolkning som har nedsatt funktion i sina händer med den robothandske som når marknaden nästa år.

Victor Ågren, 31, Malmö, vd för DeadToast, som med sitt spel My Friend Pedro slagit alla rekord i betyg från spelkritker, sämst var The Guardian som gav spelet 4 av 5 och som därför börjat kallas ”den svenske indiekungen” i spelpressen.

Mette Højen, 32, Malmö, som lär både de etablerade och de unga gröna att tala bättre, kommunicera vassare genom sina tankar om erhvervsretorik, som fått starkt genomslag i Köpenhamns businessvärld och som nu introduceras även för Malmös stundtals förstummade chefer i näringslivet.

Vanja Tufvesson, 34, Malmö, som i och med grundandet och den snabba expansionen av Pink Programming bidragit extremt handfast till ett mera jämställt näringsliv, helt enkelt gjort mycket mer än snackat.

 

Mustafa Alfredji, 22, vd på Golden Glow i Malmö, som grundat influencernätverket MySocial och lockat till sig såväl över tio procent av Sveriges influencers som tunga investerare.

Azddin Benberkan, 25, vd för Quickbutik i Helsingborg, som blev anställd som systemutvecklare när han var 14 och startade vid 21 sin e-handelsplattform Quickbutik, som nu sätter upp flera hundra små nätbutiker – i månaden.

Hanna Bergström26, ordförande för Matkooperativet i Helsingborg, som med mycket små medel startade sin medlemsägda butik med lokalproducerad hållbar mat och dessutom hunnit starta en likaledes hållbar kaffebar, Bruket, tillsammans med sambon William Styrlander.

Jakob Dahlberg, 28, vd för Arthro Therapeutics i Malmö, som både har nått tusentals patienter med sin mobila behandling av artros, Joint Academy, och lockat nästan 100 miljoner kronor i riskkapital.

Eda Demir Westman, 34, vd för Optifreeze i Lund, som varit med i frysteknikbolaget sedan starten och som tog över vd-stolen efter ingen mindre än förre Alfa Laval-vd:n Göran Hedbys. Ett internationellt samarbete har också höjt säljprognosen i år.

Sebastian Ekstam, 32, vd för Drivhuset i Malmö, som i flera steg växlat upp Malmö Universitets verksamhet för att stötta andra unga företagare och därmed hjälpt flera andra på denna lista på traven.

Henning Gillberg, 27, grundare av Repamera i Malmö, som efter stor uppmärksamhet i riksmedia nu lagar så mycket kläder online att företaget fått hyra en stor lokal i Håkanstorps industriområde. Samtidigt är det ett av mycket få företag på listan som aldrig gått med förlust.

 Cassandra Jertshagen, 28, vd för Jefast i Höganäs, som inte bara förvaltar familjeföretaget där hon tog över för två år sedan utan också satsat på ambitiösa projekt som Söderpunkten i Helsingborg, som nu bara blir Söder.

Nathalie Lameri, 34, vice vd och styrelseordförande för Creative Peoples i Malmö, som grundade sin sociala medier-byrå redan 2014 och fått kunder som Brio och Orkla Foods och dessutom hunnit med att starta influencerplattformen Boostified som en spinoff, komplett med betallösning.

Amanda Larsson, 22, vd för Färsking i Stockholm/Helsingborg, som har gjort en bragd genom att som 22-åring nu ha en livsmedelsprodukt på hyllorna i 900 (!) svenska butiker, en hembakt granola som utmanar de översöta morgonflingorna från de globala jättarna på produktområdet.

Calle Rosengren, 22, medgrundare till Färsking i Stockholm/Helsingborg, som är kompanjon med Amanda ovan, och som under slogan ”no junk, just funk!” leder det kreativa marknadsarbetet för Färsking med minst samma energi som när duon som 17-åringar startade företaget.

Louise Meijer, 29, riksdagsledamot (M) från Lund, som på tre år grundat Justitiapriset för jämställdhet bland affärsjurister, själv blivit Årets Jurist, valts in i riksdagen och blivit Moderaternas talesperson i miljö- och klimatfrågor.

Linus Mårtensson, 31, teknikchef och vice vd för Katam i Malmö, som hoppade av som utvecklare på Sony Ericsson och med en kollega tog fram sin app för AI-baserad skogsanalys som i dag har Försvarets Materielverk som en av sina kunder.

Rik Nauta, 28, vd för Donna Technologies i Malmö, som just fått in över 20 miljoner från lokala och internationella investerare till sin mjukvara för juridiska avtal.

Fatime Nedzipovska, 30, utvecklingssamordnare på Malmö stad, som både startat och avvecklat mentororganisationen Brightful för riktigt unga och etablerat Mitt Liv i Malmö. Nu är hon utvecklingssamordnare i Sofielund där invånarna ska få självförtroende genom entreprenörskap.

Maximilian Ottosson, 29, vd för Cellevate i Lund, som exporterar sin cellodlingsyta i Europa medan några av Skånes tyngsta investerare gått in med både tid och pengar på hemmaplan.

Sven Paulin, 32, medgrundare och marknadschef på Fieldly i Malmö, vars projekthanteringsverktyg för byggbranschen nu används i 150.000 projekt världen över och som fått både svenska och internationella affärsänglar att öppna plånböckerna.

Hanne Pålsson, 30, vd på Stylos Design i Malmö, som med det uppkopplade trygghetsarmbandet Vevios har tilldelats en lång rad stipendier och priser – och investeringsbidrag för att nå marknaden.

Erik Rask, 28, vd för Medbeat i Lund, som tagit sina erfarenheter som läkare och skapat prototypen till en ny bärbar EKG-mätare som kan hjälpa människor vars hjärtbesvär i dag inte kan mätas.

Eslam Salah, 34, grundare av Lupinta i Malmö, vars produkter av lupinbönor på ett år gått från Malmöfestivalens foodtrucks till Icas frysdiskar.

Robert Schmitt, 21, vd för Vultus i Lund, som hoppade över traditionella investerare och crowdfundade lanseringen av sin teknik för att effektivisera jordbruket med hjälp av satellitbilder.

Emelie Strömshed, 32, medgrundare och designer på Anatomic Studios i Malmö, som nått ut i hela Skandinavien med sina 3D-printade och designade proteser, som användarna nu kan göra sina egna designer för.

Oskar Stålberg, 29, medgrundare till Plausible Concept i Malmö som utvecklat vikingaspelet Bad North. Spelet finns i praktiken på alla plattformar, har fått mycket fina recensioner – och gör Plausible Concept till ett av få företag på denna lista som hade en riktigt bra vinstmarginal under 2018.

Anna von Groß, 19, vd för RawStraw UF i Höllviken, som är det enda företaget på listan som inte är ett aktiebolag eller en del av en stor organisation. Men att vinna Ung Företagsamhets pris “Årets UF-företag” först i Skåne, sedan i Sverige och till sist bli fyra i hela Europa gör att Anna, RawStraw och deras sugrör av svensk råhalm måste få vara ett undantag.

Marcus Wennmo, 32, vd på Eletive i Malmö, som med sitt verktyg för personalhälsa på mycket kort tid både hunnit locka stora regionala investerare och större internationella kunder.

Julia Wikström, 34, vd för Snömoln i Lund, som på framtidskonferensen A Sustainable Tomorrow i Helsingborg vann entreprenörspriset A Sustainable Prize och som är en av de kvinnliga teknikentreprenörer som valts ut till Femtech Bootcamp av Tillväxtverket och Wellstreet.

Daniel Wisenhoff, 25, vd för Debricked i Malmö, som tog ett forskningsprojekt om att stoppa hackerattacker med hjälp av AI och förvandlade det till ett cybersäkerhetsföretag som Almi Invest och LU Holding omgående sköt in pengar i.

Linn Wrangmark, 28, styrelseordförande och medgrundare till Medow i Lund, som tyckte att sjukhusmiljön var för tråkig och därför tog fram designade armband för att hålla intravenösa slangar på plats.

Frida McCabe, 27, ledamot och medgrundare till Medow i Lund, som tillsammans med Linn Wrangmark ovan startade företaget, fick försäljningar till fler stora sjukhus i södra Sverige och nådde en liten vinst i fjol utan externt kapital.

//Rapidus

Listan har ingen inbördes rangordning, med undantag för de första fem som utgör förstafemman. Berätta gärna för oss vilka vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl