I november invigs det nya huset i Medicon Village, The Spark. Nära 80 procent av kontorsytan är redan uthyrd. Totalt jobbar nu 2.200 personer i 150 organisationer på Medicon Village – att jämföra med 900 anställda på AstraZeneca då de lämnade Lund.
Lunds universitet, Region Skåne och Lunds kommun är tre av organisationerna på området. Bland övriga är hälften utvecklingsbolag – ett tjugotal bara inom cancer – och resten är tjänsteföretag.
– Det är en bra mix. Vi vill ge det lilla bolaget det stora bolagets fördelar och har fokus på de företag som lämnar inkubatorn och är i uppskalningsfas. Vi vill att entreprenörerna hittar hit och är glada att LU Innovation, SmiLe Incubator och Almi Invest är här, säger Kerstin Jakobsson.
Hon är vd för Medicon Village Innovation som står för utvecklingen av innehållet på området. Hon vill inte uppge den totala uthyrningsgraden för alla hus i Medicon Village.
Det var främst för att bereda plats för Lundabolaget TFS – som nu upptar nästan hela fjärde våningen – som Medicon Village tog beslutet att bygga nytt. Många andra som behövt expandera flyttar från andra lokaler på området in i nya huset. Även nya bolag flyttar in, som Perituskliniken som öppnar 2020 och Kry, som redan finns med fysisk mottagning.
Medicon Village ägs av en stiftelse, vars överskott ska återgå till forskningen.
– Från starten 2012 har stiftelsen delat ut drygt 30 miljoner kronor till forskare, säger Kerstin Jakobsson.
Bolagen på Medicon Village tog under förra året tillsammans in runt 800 miljoner kronor i riskkapital. I år har bolagen hittills tagit in cirka 500 miljoner kronor där Cantargia, Rhovac och Saga Diagnostics står för en stor del.
Elisabet Ottosson