lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Microsoft i Staffanstorp pressar det skånska elnätet

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om hur pressat nätet i det aktuella området är. Eon själva är förtegna om hur de ska möta kraven från it-jätten.

Max Åhman, docent i miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola, blev förvånad när han hörde att Microsoft skulle etablera sig i Staffanstorp.

– Eon har sagt att de har svårt att ta nyetablering av industri. Att elnätet måste rustas upp först, säger han till Rapidus och fortsätter med att han trots det är positiv till nyheten.

– Tidigare fanns det flera dataföretag som tittade på Skåne, men sedan valde Norrland i stället då det var billigare och enklare där.

På frågor om hur energiförsörjningen ska lösas, som dessutom enligt företaget själva ska ha “minimal påverkan på samhället”, hänvisar Microsoft till Eon.

Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon, vill inte gå in på detaljer med hänvisning till pågående förhandlingar.

– Vi har en pågående dialog och som med alla förfrågningar jobbar vi för att kunna förse dem med den kapacitet de behöver, säger Ivan Loftrup-Ericson, presschef på EON.

Hur påverkar Microsofts etablering kapacitetsbristen på det skånska elnätet?

– Som du säger har vi har en utmaning med kapaciteten i Skåne. Men med varje förfrågan gör vi en utredning om hur vi kan tillgodose deras önskemål på bästa sätt.

Ivan Loftrup-Ericson bekräftar att kapacitetsbristen även är aktuell i Staffanstorps kommun. Men om det råder det delade meningar.

– Vi har läget under kontroll, säger Hampus Trellid, Staffanstorps Energis vd.

Så det finns ingen kapacitetsbrist i Staffanstorp?

– Nej.

Mette Carlbom

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.