torsdag 21 november 2024

inloggad som

Microsoft i Staffanstorp pressar det skånska elnätet

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om hur pressat nätet i det aktuella området är. Eon själva är förtegna om hur de ska möta kraven från it-jätten.

Max Åhman, docent i miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola, blev förvånad när han hörde att Microsoft skulle etablera sig i Staffanstorp.

– Eon har sagt att de har svårt att ta nyetablering av industri. Att elnätet måste rustas upp först, säger han till Rapidus och fortsätter med att han trots det är positiv till nyheten.

– Tidigare fanns det flera dataföretag som tittade på Skåne, men sedan valde Norrland i stället då det var billigare och enklare där.

På frågor om hur energiförsörjningen ska lösas, som dessutom enligt företaget själva ska ha “minimal påverkan på samhället”, hänvisar Microsoft till Eon.

Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon, vill inte gå in på detaljer med hänvisning till pågående förhandlingar.

– Vi har en pågående dialog och som med alla förfrågningar jobbar vi för att kunna förse dem med den kapacitet de behöver, säger Ivan Loftrup-Ericson, presschef på EON.

Hur påverkar Microsofts etablering kapacitetsbristen på det skånska elnätet?

– Som du säger har vi har en utmaning med kapaciteten i Skåne. Men med varje förfrågan gör vi en utredning om hur vi kan tillgodose deras önskemål på bästa sätt.

Ivan Loftrup-Ericson bekräftar att kapacitetsbristen även är aktuell i Staffanstorps kommun. Men om det råder det delade meningar.

– Vi har läget under kontroll, säger Hampus Trellid, Staffanstorps Energis vd.

Så det finns ingen kapacitetsbrist i Staffanstorp?

– Nej.

Mette Carlbom

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.