Genom att utforska det mänskliga immunsystemet har serieentreprenör och immunologiprofessor Carl Borrebaeck fram till i dag hittat två-tre molekyler som nu utvecklas till läkemedel mot cancer. Men detta är bara toppen på isberget, uppger han för Rapidus.
– Om man tittar på hela immunsystemet finns mycket mer att upptäcka. För tillfället har vi inom Create Health några riktigt stora projekt på gång inom immunonkologi, säger Carl Borrebaeck men vill inte avslöja mer.
Create Health är ett cancerforskningscentrum med immunologer, statistiker och mjukvaruspecialister samt onkologer som han bildade tillsammans med några kollegor 2006.
Forskningsresultat från Carls Borrebaeck och hans grupp ligger bakom Lundabolagen Alligator Bioscience, Immunovia, Senzagen och PainDrainer. En gemensam nämnare är att de bygger på att stora datamängder utvärderas med hjälp av artificiell intelligens, AI. Förutom dessa företag var han med och grundade BioInvent på 80-talet och ännu ett bolag som senare blev uppköpt.
Det var spänningen som gjorde att han valde att forska inom just immunologi.
– När jag studerade biokemi sades det att ”Life is made up of lifeless molecules” och jag blev nyfiken på var den gränsen går. När man tittat djupare på processerna i våra kroppar så har vi immunsystemet som är otroligt komplext och där forskningen går så snabbt att läroböcker i ämnet blir omoderna efter ett par år.
Vad kommer ut härnäst från er forskning?
– Vi har väldigt tidig och visionär forskning inom ”Body and mind”, som är ett nytt forskningsfält. Vi vet att vissa patienter är bättre än andra på att bekämpa cancer. Vårt mål är att hitta biomarkörer för att kunna mäta cancerpatienters psykologiska motståndskraft, resiliens, i ett blodprov, och sedan från de resultaten utveckla läkemedel. Vi har i dag samlat över 700 prov från bröstcancerpatienter och analyserar nu dessa med avancerad teknologi. Denna studie är den första i världen som fokuserar på genetiska markörer kopplade till resiliens.
Hur gör ni för att identifiera forskningsresultat som kan kommersialiseras?
– Vi är väldigt uppmärksamma inom Create Health-teamet på att identifiera resultat som kan vara lösningen på ett problem i samhället. För mig är det så att tankarna bara kommer. Efter hundraprocentigt fokus – när jag exempelvis seglar – så nollställs hjärnan och laddar om.
Förutom att segla har han tidigare hoppat fallskärm och nu är det banracing med egen Porsche som är en stor hobby.
– Jag gillar aktiviteter som kräver total närvaro. Exempelvis när man kör fort måste man se möjligheter och ta vissa risker men ändå vara ansvarsfull. Det är samma sak inom forskning och företagande. Vissa projekt har hög risk men kan också ge mycket spännande resultat.
I senaste bolaget PainDrainer kommer produkten att efter en kort utveckling redan nu testas i klinik och snart rullas ut på världsmarknaden. Konceptet är att kroniska smärtpatienter bokför ett 20-tal parametrar varje dag, och med hjälp av AI-algoritmer som identifierar mönster ur individens data får en smart smärt-coach som identifierar det som triggar smärtan. Människor kan bara hålla runt fyra variabler i huvudet samtidigt medan bolagets AI-motor kan utvärdera många fler på mikrosekunder, enligt Carl Borrebaeck.
– PainDrainer är typiskt för det vi gör: en del säger att ”det går så snabbt” men så är det ju inte alls. Det ligger mycket jobb bakom.
Vad är det som driver dig?
– Jag har ingen djupare förklaring, det är bara så fruktansvärt roligt och samtidigt fint att se att vår forskning betyder något för samhället. Vi har haft ett fantastiskt ”flow” inom Create Health.
Elisabet Ottosson