torsdag 21 november 2024

inloggad som

…och så försöker bolagen lösa kompetensbristen

IT-konsultbolagen har sedan en tid tillbaka konkurrerat om kompetensen i regionen. Rapidus färska rundringning visar att läget i stort är oförändrat – konkurrensen är om något ännu hårdare – men metoderna för att locka personal har utvecklats.

Malmöbaserade QGroup-koncernen sysselsätter 420 konsulter fördelade på kontoren i Sverige och fem andra länder. Bara i fjol anställdes runt 100 personer i koncernen, som siktar på minst lika många i år. Vd Jon Carvell menar att uppsökande metoder för att hitta personal numera är vardag. Och att det är lika svårt att hitta personal nu som för ett år sedan.

– Man måste ju vrida och vända på saker, och vända blicken inåt, det saknas ibland i IT-konsultbranschen. Det är en bransch som jobbar med ny, modern teknik men är fast i gamla strukturer. Man måste kunna svara på frågan: varför jobba hos oss? säger Jon Carvell, vd på QGroup.

Han menar att konsultbolagen i allt högre grad måste locka personal med karriärutveckling, som fortbildning och kompetensutveckling.

– Många är medvetna och tänker ”jag behöver en kontinuerlig utveckling”. Fortbildning är framtiden, lön är bara nu. Dagens anställningstrygghet ser ut så, om ens kompetens är attraktiv så är man säker. De personer som brinner för sitt kunnande och tar ansvar för sin egen utveckling blir dessutom mycket bra medarbetare och kollegor, säger Jon Carvell.

Malmöbaserade Jayways vd Philip Kron är inne på samma spår. De erbjuder till exempel 10-12 dagar om året för kompetensutveckling.

– Vi har märkt av att det är något som fler bolag börjat tänka på. Och det är delvis därför konkurrensen hårdnat, att fler börjat se detta som ett erbjudande till anställda. Det är ju kul att branschen blir bättre, men det har blivit svårare att hitta folk, säger han till Rapidus.

Cybercom Öresund – som sedan årsskiftet innefattar kontoren i Malmö och Lund – märker av viss lättnad bland konkurrensen. Andreas Dyrhed tog över som regionchef efter Fredrik Hellström i våras.

– Det är hård efterfrågan på folk fortfarande. Men det har blivit lite bättre för vår del, tycker jag. Där vi generellt har svårt att hitta duktigt folk är frontend, cloud, devops generellt och även inom test, säger Andreas Dyrhed till Rapidus.

Jonas Svensson är regionchef för Knowit Solutions och vd för Knowit Core i Malmö. Han uppger till Rapidus att det fortfarande är “jättesvårt” att hitta nya medarbetare.

– Vi har varit lyckosamma i ett antal projekt inhouse, det har hållit beläggningen uppe, men den lokala marknaden är lite svalare än vad den har varit. Många av våra konkurrenter har faktiskt haft en lite minskad beläggning, och vi har också kunnat plocka in några underkonsulter, säger han till Rapidus.

Malmöbaserade Additudes vd Sam Aston känner också av kompetensbristen – framförallt bland ingenjörer.

– Däremot är det inte så att man inte alls hittar folk. Det utexamineras nya hela tiden, men vi i regel letar efter mer erfarna, säger han till Rapidus.

Bland den kompetens som saknas nämns molntjänster flest gånger, men även mjukvaruutveckling, front- och backend, devops samt maskininlärning och AI. Den ökande e-handeln uppges vara en av de viktigaste anledningarna bakom behovet, utöver företags generella behov av digitalisering.

– E-handeln växer starkt och snabbt. Traditionella retailkedjor satsar väldigt hårt på e-handel och där saknas det ofta också specialkompetens på specifika domäner, säger Sam Aston.

Emily Binks
Felicia Frithiof
Emiliano Strauss

IT-konsultbolagen har sedan en tid tillbaka konkurrerat om kompetensen i regionen. Rapidus färska rundringning visar att läget i stort är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.