måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…och så försöker bolagen lösa kompetensbristen

IT-konsultbolagen har sedan en tid tillbaka konkurrerat om kompetensen i regionen. Rapidus färska rundringning visar att läget i stort är oförändrat – konkurrensen är om något ännu hårdare – men metoderna för att locka personal har utvecklats.

Malmöbaserade QGroup-koncernen sysselsätter 420 konsulter fördelade på kontoren i Sverige och fem andra länder. Bara i fjol anställdes runt 100 personer i koncernen, som siktar på minst lika många i år. Vd Jon Carvell menar att uppsökande metoder för att hitta personal numera är vardag. Och att det är lika svårt att hitta personal nu som för ett år sedan.

– Man måste ju vrida och vända på saker, och vända blicken inåt, det saknas ibland i IT-konsultbranschen. Det är en bransch som jobbar med ny, modern teknik men är fast i gamla strukturer. Man måste kunna svara på frågan: varför jobba hos oss? säger Jon Carvell, vd på QGroup.

Han menar att konsultbolagen i allt högre grad måste locka personal med karriärutveckling, som fortbildning och kompetensutveckling.

– Många är medvetna och tänker ”jag behöver en kontinuerlig utveckling”. Fortbildning är framtiden, lön är bara nu. Dagens anställningstrygghet ser ut så, om ens kompetens är attraktiv så är man säker. De personer som brinner för sitt kunnande och tar ansvar för sin egen utveckling blir dessutom mycket bra medarbetare och kollegor, säger Jon Carvell.

Malmöbaserade Jayways vd Philip Kron är inne på samma spår. De erbjuder till exempel 10-12 dagar om året för kompetensutveckling.

– Vi har märkt av att det är något som fler bolag börjat tänka på. Och det är delvis därför konkurrensen hårdnat, att fler börjat se detta som ett erbjudande till anställda. Det är ju kul att branschen blir bättre, men det har blivit svårare att hitta folk, säger han till Rapidus.

Cybercom Öresund – som sedan årsskiftet innefattar kontoren i Malmö och Lund – märker av viss lättnad bland konkurrensen. Andreas Dyrhed tog över som regionchef efter Fredrik Hellström i våras.

– Det är hård efterfrågan på folk fortfarande. Men det har blivit lite bättre för vår del, tycker jag. Där vi generellt har svårt att hitta duktigt folk är frontend, cloud, devops generellt och även inom test, säger Andreas Dyrhed till Rapidus.

Jonas Svensson är regionchef för Knowit Solutions och vd för Knowit Core i Malmö. Han uppger till Rapidus att det fortfarande är “jättesvårt” att hitta nya medarbetare.

– Vi har varit lyckosamma i ett antal projekt inhouse, det har hållit beläggningen uppe, men den lokala marknaden är lite svalare än vad den har varit. Många av våra konkurrenter har faktiskt haft en lite minskad beläggning, och vi har också kunnat plocka in några underkonsulter, säger han till Rapidus.

Malmöbaserade Additudes vd Sam Aston känner också av kompetensbristen – framförallt bland ingenjörer.

– Däremot är det inte så att man inte alls hittar folk. Det utexamineras nya hela tiden, men vi i regel letar efter mer erfarna, säger han till Rapidus.

Bland den kompetens som saknas nämns molntjänster flest gånger, men även mjukvaruutveckling, front- och backend, devops samt maskininlärning och AI. Den ökande e-handeln uppges vara en av de viktigaste anledningarna bakom behovet, utöver företags generella behov av digitalisering.

– E-handeln växer starkt och snabbt. Traditionella retailkedjor satsar väldigt hårt på e-handel och där saknas det ofta också specialkompetens på specifika domäner, säger Sam Aston.

Emily Binks
Felicia Frithiof
Emiliano Strauss

IT-konsultbolagen har sedan en tid tillbaka konkurrerat om kompetensen i regionen. Rapidus färska rundringning visar att läget i stort är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.