onsdag 24 juli 2024

inloggad som

…och så försöker bolagen lösa kompetensbristen

IT-konsultbolagen har sedan en tid tillbaka konkurrerat om kompetensen i regionen. Rapidus färska rundringning visar att läget i stort är oförändrat – konkurrensen är om något ännu hårdare – men metoderna för att locka personal har utvecklats.

Malmöbaserade QGroup-koncernen sysselsätter 420 konsulter fördelade på kontoren i Sverige och fem andra länder. Bara i fjol anställdes runt 100 personer i koncernen, som siktar på minst lika många i år. Vd Jon Carvell menar att uppsökande metoder för att hitta personal numera är vardag. Och att det är lika svårt att hitta personal nu som för ett år sedan.

– Man måste ju vrida och vända på saker, och vända blicken inåt, det saknas ibland i IT-konsultbranschen. Det är en bransch som jobbar med ny, modern teknik men är fast i gamla strukturer. Man måste kunna svara på frågan: varför jobba hos oss? säger Jon Carvell, vd på QGroup.

Han menar att konsultbolagen i allt högre grad måste locka personal med karriärutveckling, som fortbildning och kompetensutveckling.

– Många är medvetna och tänker ”jag behöver en kontinuerlig utveckling”. Fortbildning är framtiden, lön är bara nu. Dagens anställningstrygghet ser ut så, om ens kompetens är attraktiv så är man säker. De personer som brinner för sitt kunnande och tar ansvar för sin egen utveckling blir dessutom mycket bra medarbetare och kollegor, säger Jon Carvell.

Malmöbaserade Jayways vd Philip Kron är inne på samma spår. De erbjuder till exempel 10-12 dagar om året för kompetensutveckling.

– Vi har märkt av att det är något som fler bolag börjat tänka på. Och det är delvis därför konkurrensen hårdnat, att fler börjat se detta som ett erbjudande till anställda. Det är ju kul att branschen blir bättre, men det har blivit svårare att hitta folk, säger han till Rapidus.

Cybercom Öresund – som sedan årsskiftet innefattar kontoren i Malmö och Lund – märker av viss lättnad bland konkurrensen. Andreas Dyrhed tog över som regionchef efter Fredrik Hellström i våras.

– Det är hård efterfrågan på folk fortfarande. Men det har blivit lite bättre för vår del, tycker jag. Där vi generellt har svårt att hitta duktigt folk är frontend, cloud, devops generellt och även inom test, säger Andreas Dyrhed till Rapidus.

Jonas Svensson är regionchef för Knowit Solutions och vd för Knowit Core i Malmö. Han uppger till Rapidus att det fortfarande är “jättesvårt” att hitta nya medarbetare.

– Vi har varit lyckosamma i ett antal projekt inhouse, det har hållit beläggningen uppe, men den lokala marknaden är lite svalare än vad den har varit. Många av våra konkurrenter har faktiskt haft en lite minskad beläggning, och vi har också kunnat plocka in några underkonsulter, säger han till Rapidus.

Malmöbaserade Additudes vd Sam Aston känner också av kompetensbristen – framförallt bland ingenjörer.

– Däremot är det inte så att man inte alls hittar folk. Det utexamineras nya hela tiden, men vi i regel letar efter mer erfarna, säger han till Rapidus.

Bland den kompetens som saknas nämns molntjänster flest gånger, men även mjukvaruutveckling, front- och backend, devops samt maskininlärning och AI. Den ökande e-handeln uppges vara en av de viktigaste anledningarna bakom behovet, utöver företags generella behov av digitalisering.

– E-handeln växer starkt och snabbt. Traditionella retailkedjor satsar väldigt hårt på e-handel och där saknas det ofta också specialkompetens på specifika domäner, säger Sam Aston.

Emily Binks
Felicia Frithiof
Emiliano Strauss

IT-konsultbolagen har sedan en tid tillbaka konkurrerat om kompetensen i regionen. Rapidus färska rundringning visar att läget i stort är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.