torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Danmarks struktur är mer företagsvänlig”

|  
|  

Svensk lagstiftning gör det omöjligt att behandla medvetslösa patienter i kliniska studier. Rapidus berättade i går om följderna för svenska företag, som måste göra sina studier utomlands. För de forskande läkemedelsbolagens branschorganisation LIF är det ett angeläget problem att lösa, främst eftersom det skapar ojämlikhet i vården.

– De akut beslutsoförmögna är de patienter som har mest nytta av en behandling. I Sverige är det inte etiskt att forska på den här patientgruppen, men vi använder gärna resultaten när forskningen skett i andra länder, säger Jenny Söderberg, sakkunnig på LIF, till Rapidus.

Kliniska studier sker i allt högre grad i andra länder. Antalet företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar i Sverige har minskat med nästan 70 procent på 15 år, enligt statistik från LIF:s medlemsbolag.

Jenny Söderberg menar att Sverige är en del av samma nedåtgående trend som övriga Europa erfar och att allt fler kliniska prövningar förläggs i USA och Asien. Att vi har en liten befolkning försvårar också möjligheten att få ihop ett tillräckligt stort underlag av en specifik patientgrupp. Samtidigt går Danmark, som har en ännu mindre befolkning, i motsatt riktning.

– Vi tror att det beror på att Danmark samlat ihop och koordinerat sin hälso- och sjukvård, samtidigt som man också skapat en struktur som är mer företagsvänlig. De har bland annat skapat förutsättningar genom ett initiativ som kallas ”Trial Nation, Clinical Trials Denmark” som är ett samarbete mellan regioner, läkemedelsföretag och staten, säger Jenny Söderberg.

Danska staten har centraliserat sjukvården så att sjukhusen har olika spetskompetens och behandlar skilda patientgrupper på ett sätt som hade varit svårare i det geografiskt större Sverige, där sjukvården styrs av regioner och landsting.

För att vända den sjunkande trenden i Sverige vill LIF se en nationell överenskommelse mellan stat, hälso- och sjukvård och läkemedelsbolagen liknande den över sundet. Branschorganisationen efterfrågar också en statlig satsning som skapar förutsättningar i hälso- och sjukvården för att genomföra morgondagens kliniska läkemedelsprövningar med avancerade cell- och genterapier.

–  Sedan driver vi också på för förändring så att det blir möjligt för akut beslutsoförmögna att inkluderas i kliniska läkemedelsprövningar, säger Jenny Söderberg.

Det är flera lagar som måste harmonieras tillsammans med EU-direktivet, men hon menar att problemet i grunden vilar på användningen av ett enda ord i den svenska etikprövningslagen: ”samtycke ska inhämtas av patienten”.

Felicia Frithiof

Svensk lagstiftning gör det omöjligt att behandla medvetslösa patienter i kliniska studier. Rapidus berättade i går om följderna för svenska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.