Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras att börja byggas redan i år. Samtidigt pågår en arkitekttävling för forskningsbyns tänkta science center, eller vetenskapscentrum.
Science Village Scandinavia fick in 41 intresseanmälningar när bolaget hade en öppen ansökan för arkitekter som vill designa det nya science centret. Av dessa valdes fyra ut som i april ska presentera sina förslag på det som ska bli Lunds motsvarighet till Köpenhamns Experimentarium eller Göteborgs Universeum.
– Centret blir den byggnad i området som i högsta grad vänder sig till allmänheten. Det blir nog den enda byggnaden som vi bygger själva och vi kommer troligtvis paketera centret i en stiftelse, säger Ulrika Lindmark, vd på Science Village Scandinavia, till Rapidus.
Bygget och verksamheten ska finansieras av donationer och överskott från försäljningen av mark i Brunnshög mellan ESS och Max IV. Hittills har fyra kvarter avyttrats i området, varav två till Wihlborgs som ska bygga fastigheten Space, ett till Skanska som ska bygga fastigheten The Loop och ett till det kommunala parkeringsbolaget LKP.
Båda fastigheterna har en preliminärt planerad byggstart sent under 2019. Space blir främst en hotellbyggnad med gästboende för gästforskare, uppger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs i Malmö.
Med en tänkt bruttototalarea på 6.300 kvadratmeter och fem till sju våningar med träfasad har fastigheten kallats för forskningsbyns ikonbyggnad. Wihlborgs har också en intilliggande tomt med möjlighet för kommersiella ytor på nästan 6.000 kvadratmeter.
The Loop, som Skanska både äger och bygger, kommer bli betydligt större med sex våningar och 13.000 kvadratmeter. Fastigheten kommer i huvudsak innehålla arbetsplatser, men även till exempel labb, konsertsal och restauranger, uppger Hans Fransson, projektledare på Skanska.
Förhoppningen är att båda fastigheter står klara under senare halvan av 2021. Science centret är tänkt att invigas 2024.
– Den fysiska utvecklingen av forskningsbyn har varit på vänt ett tag nu men vi har jobbat vidare och pusslat med planeringen. Så nu när vi äntligen fått klartecken på att bygga så börjar det lossna ganska snabbt, säger Ulrika Lindmark.
Science Village Scandinavia bildades 2009 i samband med besluten att bygga ESS och Max IV, för att främja forskningsanläggningarna och utveckla marken i Brunnshög. Bolaget ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.
Emiliano Strauss