måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Två planerade byggstarter i Brunnshög i år

Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras att börja byggas redan i år. Samtidigt pågår en arkitekttävling för forskningsbyns tänkta science center, eller vetenskapscentrum.

Science Village Scandinavia fick in 41 intresseanmälningar när bolaget hade en öppen ansökan för arkitekter som vill designa det nya science centret. Av dessa valdes fyra ut som i april ska presentera sina förslag på det som ska bli Lunds motsvarighet till Köpenhamns Experimentarium eller Göteborgs Universeum.

– Centret blir den byggnad i området som i högsta grad vänder sig till allmänheten. Det blir nog den enda byggnaden som vi bygger själva och vi kommer troligtvis paketera centret i en stiftelse, säger Ulrika Lindmark, vd på Science Village Scandinavia, till Rapidus.

Bygget och verksamheten ska finansieras av donationer och överskott från försäljningen av mark i Brunnshög mellan ESS och Max IV. Hittills har fyra kvarter avyttrats i området, varav två till Wihlborgs som ska bygga fastigheten Space, ett till Skanska som ska bygga fastigheten The Loop och ett till det kommunala parkeringsbolaget LKP.

Båda fastigheterna har en preliminärt planerad byggstart sent under 2019. Space blir främst en hotellbyggnad med gästboende för gästforskare, uppger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs i Malmö.

Med en tänkt bruttototalarea på 6.300 kvadratmeter och fem till sju våningar med träfasad har fastigheten kallats för forskningsbyns ikonbyggnad. Wihlborgs har också en intilliggande tomt med möjlighet för kommersiella ytor på nästan 6.000 kvadratmeter.

The Loop, som Skanska både äger och bygger, kommer bli betydligt större med sex våningar och 13.000 kvadratmeter. Fastigheten kommer i huvudsak innehålla arbetsplatser, men även till exempel labb, konsertsal och restauranger, uppger Hans Fransson, projektledare på Skanska.

Förhoppningen är att båda fastigheter står klara under senare halvan av 2021. Science centret är tänkt att invigas 2024.

– Den fysiska utvecklingen av forskningsbyn har varit på vänt ett tag nu men vi har jobbat vidare och pusslat med planeringen. Så nu när vi äntligen fått klartecken på att bygga så börjar det lossna ganska snabbt, säger Ulrika Lindmark.

Science Village Scandinavia bildades 2009 i samband med besluten att bygga ESS och Max IV, för att främja forskningsanläggningarna och utveckla marken i Brunnshög. Bolaget ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.

Emiliano Strauss

Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.