fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Två planerade byggstarter i Brunnshög i år

Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras att börja byggas redan i år. Samtidigt pågår en arkitekttävling för forskningsbyns tänkta science center, eller vetenskapscentrum.

Science Village Scandinavia fick in 41 intresseanmälningar när bolaget hade en öppen ansökan för arkitekter som vill designa det nya science centret. Av dessa valdes fyra ut som i april ska presentera sina förslag på det som ska bli Lunds motsvarighet till Köpenhamns Experimentarium eller Göteborgs Universeum.

– Centret blir den byggnad i området som i högsta grad vänder sig till allmänheten. Det blir nog den enda byggnaden som vi bygger själva och vi kommer troligtvis paketera centret i en stiftelse, säger Ulrika Lindmark, vd på Science Village Scandinavia, till Rapidus.

Bygget och verksamheten ska finansieras av donationer och överskott från försäljningen av mark i Brunnshög mellan ESS och Max IV. Hittills har fyra kvarter avyttrats i området, varav två till Wihlborgs som ska bygga fastigheten Space, ett till Skanska som ska bygga fastigheten The Loop och ett till det kommunala parkeringsbolaget LKP.

Båda fastigheterna har en preliminärt planerad byggstart sent under 2019. Space blir främst en hotellbyggnad med gästboende för gästforskare, uppger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs i Malmö.

Med en tänkt bruttototalarea på 6.300 kvadratmeter och fem till sju våningar med träfasad har fastigheten kallats för forskningsbyns ikonbyggnad. Wihlborgs har också en intilliggande tomt med möjlighet för kommersiella ytor på nästan 6.000 kvadratmeter.

The Loop, som Skanska både äger och bygger, kommer bli betydligt större med sex våningar och 13.000 kvadratmeter. Fastigheten kommer i huvudsak innehålla arbetsplatser, men även till exempel labb, konsertsal och restauranger, uppger Hans Fransson, projektledare på Skanska.

Förhoppningen är att båda fastigheter står klara under senare halvan av 2021. Science centret är tänkt att invigas 2024.

– Den fysiska utvecklingen av forskningsbyn har varit på vänt ett tag nu men vi har jobbat vidare och pusslat med planeringen. Så nu när vi äntligen fått klartecken på att bygga så börjar det lossna ganska snabbt, säger Ulrika Lindmark.

Science Village Scandinavia bildades 2009 i samband med besluten att bygga ESS och Max IV, för att främja forskningsanläggningarna och utveckla marken i Brunnshög. Bolaget ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.

Emiliano Strauss

Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.