söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Copenhagen Malmö Ports modernisering går Malmö förbi

Hamnen i Köpenhamn byggs om med Nordens mest moderna, automatiserade och bärkraftiga containerterminal. Men det berör inte hamnen i Malmö – trots att båda tillhör samma hamnsällskap, Copenhagen Malmö Port, CMP.

Det är en markant uppgradering i Köpenhamn, med ökat vattendjup och bättre infrastruktur som ska ge fler fartygsanrop. Inresetiden pressas också ned vid flytten av den nuvarande containerterminalen norrut i hamnen. Där fylls marken på med överskottsmaterial från byggprojekt i Köpenhamn till en större yta om 450.000 kvadratmeter, som ska stå klar 2021.

Men även om CMP är gränsöverskridande är det tal om två olika marknader i Malmö och Köpenhamn, menar CMP:s verksamhetschef Povl Dolleris Røjkjær Ungar. Därför berörs inte Malmös containerterminal av Köpenhamns uppgradering.

– Men vi kommer fortsätta utveckla båda terminaler i förhållande till de möjligheter och behov som finns på respektive marknad, säger han till Rapidus.

Alla lyftkranar körs i dag med grön el, men till Köpenhamn kommer nya, obemannade ASC-kranar, eller Automatic Stacking Cranes. De kör själva runt och lyfter containrar, övervakade av operatörer. En vanlig Ship-to-shore-kran lyfter i dag 30 containrar i timmen, medan de nya automatiska ASC-kranarna kan ta 50 lyft i timmen.

– Den lösningen är inte planerad till hamnen i Malmö, säger Povl Dolleris Røjkjær Ungar.

Hur kan Malmö då komplettera Köpenhamn efter utbyggnaden?

– Med nyetableringen av containerterminalen i Köpenhamn stärker vi CMP som helhet. Det är positivt för både Malmö och Köpenhamn. För CMP är uppdelningen inte så mycket mellan Danmark och Sverige – vi är en hamn med två terminaler i två länder. Det är en styrka för kunder och samarbetspartners i regionen.

Keld Brokø

Hamnen i Köpenhamn byggs om med Nordens mest moderna, automatiserade och bärkraftiga containerterminal. Men det berör inte hamnen i Malmö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.