Lunds universitets holdingbolag har startat bolaget MedBeat tillsammans med Erik Rask, läkare och forskare inom barnkardiologi. Han har utvecklat en bärbar EKG-mätare som testas på Skånes universitetssjukhus i Lund, och som de hoppas validera och CE-märka under året.
– I de initiala testerna kan vi se att den lever upp till alla krav vad gäller till exempel signalkvalitet. Nu inleder vi kliniska studier för att bättre uppskatta diagnostiska egenskaper, säger Medbeats vd Erik Rask.
Mätaren är ungefär lika stor som en vuxen handflata och fästs på patientens bröstkort med hjälp av tre självhäftande elektrodplattor. Den registrerar EKG kontinuerligt och ska kunna upptäcka rubbningar i hjärtrytmen. Datan från mätningarna kan antingen sparas kontinuerligt, till exempel för att upptäcka mönster, eller enbart vid avvikelser för djupare analys vid till exempel svimningsutredningar.
Enligt Erik Rask finns det en uppsjö av olika EKG-mätare på marknaden, som han delar upp i tre grupper. Första gruppen är lösa mätare som patienter använder själva när de känner av besvär. Andra gruppen är mätare som har en kontinuerlig inspelning och registrerar arytmier under ungefär ett dygn, och sista gruppen är mätare som implenteras under huden på bröstkorgen.
– Men det finns en stor patientgrupp som faller mellan stolarna, de som inte har arytmier varje dag och som kanske bara får problem i vissa situationer. Den här apparaten bryggar det gapet och fungerar dessutom lika bra för alla åldrar. Vi har testat den på spädbarn och gamla också, säger Erik Rask.
Emiliano Strauss