söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fåhraeus satsar vidare på strokevård

UmanSense har tagit in två miljoner kronor i en nyemission med Christer Fåhraeus som största externa investerare. Kapitalet ska användas till fortsatt utveckling av en medicinteknisk produkt som förutser strokeanfall för att patienter med hög risk för stroke ska få vård i tid.

– Vid strokeanfall är det viktigt att patienterna snabbt kommer till sjukhus eftersom hjärnskadan blir bestående redan efter några timmar, säger Cecilia Belfrage, VD och medgrundare.

Produkten, som är baserad på forskning inom strokebehandling, matematik, medicinteknik och artificiell intelligens, består av två armband med sensorer och en mobiltelefon. Med en särskild algoritm upptäcker sensorerna om användaren drabbats av stroke, vilket sätter igång en larmkedja.

Till hösten är det tänkt att produkten ska lanseras på den svenska marknaden till sjukhus där patienter med hög risk för stroke behandlas. I nästa steg ska produkten lanseras i övriga EU-länder och därefter i USA. Det finns även planer på att starta en pilot med en möjlig kund i höst och genomföra kliniska studier tillsammans med landsting i Sverige som en del av lanseringen.

– Om vi slår igenom snabbt finns det en enorm potential för vår produkt. Närmare vart tredje strokeanfall drabbar människor i arbetsför ålder och det finns inte någon liknande produkt på marknaden i dag, säger Cecilia Belfrage till Rapidus.

UmanSense grundades 2014 i Lund av Cecilia Belfrage, Johan Wassélius och Petter Ericson. 2018 gick LU Holding, Christer Fåhraeus och Cognimatics-grundarna Rikard Berthilsson och Kalle Åström in som delägare. Christer Fåhraeus är nu bolagets största externa delägare. Nästa kvartal planerar UmanSense att bjuda in nya externa investerare.

Jessika Nord

UmanSense har tagit in två miljoner kronor i en nyemission med Christer Fåhraeus som största externa investerare. Kapitalet ska användas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.