torsdag 25 april 2024

inloggad som

Högtryck på affärer – trots minskad börsrusning

Under 2018 avtog börsrusningen, men för Skånes affärsjurister innebar det inte mindre jobb. Majoriteten av byråerna som Rapidus kontaktat gjorde istället rekordsiffror förra året.

– Noteringstakten har helt klart avtagit men det är samtidigt fullt tryck på andra typer av transaktioner, både avseende fastigheter och M&A, alltså Mergers and Aquisitions, säger Johan Herrström, delägare på Lindahl.

Det starka året spiller även över till början av 2019, då Lindahl till exempel bistått i det uppmärksammade partneravtalet mellan Koenigsegg och Nevs, samt vid försäljningen av Additude till holländska ICT-koncernen.

Detsamma gäller hos Vinge som 2018 gjorde rekordsiffror – och till exempel bistod vid Lundabolaget Cantargias byte från First North till huvudmarknaden – som följt med in i 2019. Även om börsintroduktionerna minskat i antal märker inte Rikard Azelius, delägare och Skånechef på Vinge, att takten på noteringstransaktioner avtagit.

– Vi får fortfarande den typen av ärenden, det är full fart inom alla andra ärendetyper. Generellt har regelsystemen blivit mer komplexa och det gör att compliance och regulatoriska frågor blir mer aktuella, säger han.

I början handlade mycket av detta om efterlevnaden av EU:s dataskyddsförordning GDPR som trädde ikraft i maj 2018.

– Vi formade en arbetsgrupp mer än ett år innan förordningen trädde ikraft och fick hur mycket ärenden som helst. Efter det såg vi en nedgång och nu finns ett löpande intresse, säger Rikard Azelius.

Även på Delphis Malmökontor – som också gjorde rekordsiffror förra året – handlade mycket av första halvåret om GDPR. Rebecka Thörn, delägare på Delphi tror inte att branschen kommer se en så pass omvälvande förändring igen inom det närmsta året. Men något som hon tror kan få stora konsekvenser för många är Brexit, beroende på hur det faller ut.

– Med en hård Brexit kan många avtal behöva omförhandlas och oklarheterna blir många bland annat vad gäller dataöverföring och anställda. Många bolag är ju beroende av affärskontakter med England, säger hon.

Ett annat Malmökontor som gjorde rekordsiffror 2018 är Setterwalls. Delägare och Malmöchef Per Lidman tror inte att Brexit blir en särskilt stor fråga för svenska advokatbyråer, annat än inom nischade områden som skatt och tullar.

– Många kommersiella avtal har till exempel redan lösningar för en eventuell Brexit-situation, även om det mycket väl kan föranleda viljan att omförhandla. Jag tror mest det kan bli vanskligt i vissa enskilda fall, det beror på vad som händer med tullavgifterna, säger han.

Liksom hos branschkollegorna avtog noteringarna succesivt under året hos Setterwalls – som till exempel biträdde Better Collective i samband med Köpenhamnsbolagets notering på Nasdaq Stockholm – men ersattes av andra typer av transaktionsärenden. En bransch som enligt Per Lidman stack ut med många stora transaktioner var vindkraft.

Samma starka vindkraftstrend märktes hos Mannheimer Swartling. Byrån har inte fastställt resultatet för 2018 men de kan konstatera att det var ett bra år. Inget av bolagen Rapidus varit kontakt med tycker sig tecken på en kommande nedgång eller konjunktursvängning.

– Historiskt har vi sett att privat M&A gått i cykler med sex starka år följt av en försvagning. Nu har marknaden gått starkt i åtta, nio år. Så länge räntan är låg och det finns gott om kapital tror jag marknaden kommer fortsätta vara stark. Det ligger ändå ett makroekonomiskt orosmoln över det hela men hittills har marknaden varit förvånansvärt okänslig för till exempel Brexit, Trump och handelskrig, säger Johan Lekholm, delägare på Mannheimer Swartling.

Emiliano Strauss
Elisabet Ottosson

Under 2018 avtog börsrusningen, men för Skånes affärsjurister innebar det inte mindre jobb. Majoriteten av byråerna som Rapidus kontaktat gjorde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.