Ryktet om Öresundsindexets död är överdrivet. Indexet, som mäter integration och konjunktur över sundet, återkommer efter tre års tystnad. Det nya indexet lanseras nästa år för att vara färdigt till den nya storregionen som uppstår i och med Femarn Bält-tunneln.
Det berättar Per Thye Rasmussen, chefskonsulent för regional näringslivsutveckling på Dansk Erhverv, för Rapidus. Indexet har haft ett tumultartat liv med stora debatter.
– Folk efterfrågar ett nytt index och nu har vi själva användning för det också, säger Per Thye Rasmussen.
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Dansk Ehrverv lade 2010 ned sitt gemensamma Näringslivets Öresundsindex av sparskäl. Indexet kom varje år från broinvigningen 2000, med ett års uppehåll. Det blev för dyrt att beställa av Copenhagen Economics med sina mätningar av bland annat pendling, rekrytering, handel, etableringar över sunder och turism. Full Öresundsintegration skulle ge indextalet 100, det sista från 2010 gav 69 poäng.
I februari 2017 dök plötsligt ett nytt index upp på ett möte med Greater Copenhagen. Det blev en konjunkturbarometer för näringslivet över sundet, uträknat av organisationerna själva. Huvudbudskapet var att näringslivet var optiministiskt, 38 procent tänkte nyanställda och 30 procent ökade sina investeringar.
– Jag har ett möte om ett nytt index om ett par dagar och är säker på att det kommer tillbaka nästa år. Det jag räknar med är att vi gör ett index vartannat år. Det är upplagt för att återskapa indexet för att främja integrationen i den större region som skapas när Femern-tunneln är färdig. Vi har redan satt en professor i arbete med ett integrationsindex i Fenern Belt Business Council, säger Per Thye Rasmussen.
Vilka parametrar som nya index för Öresund och Femern får är inte bestämt än.
– Men vi vill titta på konjunkturen, pendling, bostäder, jobbannonser och många andra saker. Det är viktigt att skapa index som pekar på de politiska konsekvenserna av gränshindren som fortfarande finns. Vi som verkar över Öresund får inte ta något för givet. Om ingen pekar på att det alltid finns saker som kan bli bättre, så rullar det bara på som det gör, säger Per Thye Rasmussen.
Keld Broksø