fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snart kan du betala med din Kronabyklocka

|  , ,
|  

Malmöbolaget Anima släpper en applikation för betalningstjänster via sin uppkopplade klocka med start i Sverige. Bolaget arbetar nu med tester och certifieringar mot banker, berättar vd Pål Borge för Rapidus.

– Vårt utvecklingsarbete är klart och testning pågår. Problemet är att det finns många olika standarder från de olika bankerna. Så just nu arbetar vi med certifiering mot de stora korttillverkarna, säger Pål Borge.

Det var fyra tidigare Sony Mobile-chefer som startade Anima 2015 tillsammans med kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek. Sedan dess har det kinesiska bolaget pumpat in pengar i Animas mjuk- och hårdvaruutveckling som resulterade i lansering under våren 2017 av den smarta armbandsklockan Kronaby.

För något år sedan ingick Anima samarbetsavtal med Stockholmsbaserade uppstartsbolaget Fidesmo, som utvecklar betalfunktioner. Därmed kan konsumenten lägga ett digitalt Mastercard-kort i sin Kronabyklocka och använda klockan för betalning i stället för ett plastkort.

Nu fokuserar en stor del av bolagets 60 anställda i Malmö på vidareutveckling av bolagets IoT-plattform för att kunna användas i andra applikationer där saker ska kopplas upp mot internet.

– Vi har skrivit avtal med vår första kund som ska använda Animas teknik för att styra prylar via internet i egna industriella applikationer, säger Pål Borge.

Han vill inte uppge vilket företag de signerat avtal med, men ger generella exempel på applikationer: all elektronik i hem- och bilmiljö, som att på avstånd starta motorvärmare eller hissa upp bilfönster.

Totalt finns Animas klocka Kronaby, med andra applikationer än betalningsfunktionen, på ett 30-tal marknader, enligt Pål Borge. Han vill inte uppge bolagets omsättning eller resultat. Bolaget har ett 20-tal säljare i Storbritannien, USA och Kina.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Anima släpper en applikation för betalningstjänster via sin uppkopplade klocka med start i Sverige. Bolaget arbetar nu med tester […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.