söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Elddopet rycker närmare efter börsnedgången

Kort sagt:

Den svenska aktiemarknaden erbjuder en i det närmaste unik miljö för unga företag. Men nu leder börsfallet till att det dels blir svårare för nya företag att notera sig, dels tuffare för dem som behöver göra nyemissioner att locka till sig tillräckligt med kapital.

Av Anders Haskel, Gästskribent

Nästan ingen annanstans är det lika enkelt att notera bolag och få in kapital till unga bolag som i Sverige. Det bygger i grunden på en unik aktiemiljö med ett stort privatspararintresse som har växt fram under fyra decennier. Men efter flera års mycket gynnsamma förutsättningar kan läget snart komma att bli tuffare. Allt hänger samman med börsutvecklingen.

Enligt min bedömning är vi inte riktigt där än, bland annat tack vare att börsen stabiliserats en del efter årsskiftet. Skulle nedgången däremot ta ny fart och hålla i sig en bit in på året kommer det att bli betydligt svårare att notera nya bolag samt för de redan noterade att ta in nytt kapital, i alla fall till villkor som är tillräckligt attraktiva för de tidigare ägarna.

Börsnedgången i sig innebär ju att jämförelseobjekten blivit billigare. När ett nytt bolag ska in måste prislappen helt enkelt sättas så att den harmoniserar med det aktuella börsläget. För ett bolag som ändå måste ha in kapitalet finns det ingen annan lösning än att sätta ett lägre pris än vad ägarna egentligen önskar. Sedan är frågan om det finns tillräckligt många villiga köpare till aktien. Ett känt faktum är att aktieägare blir betydligt mindre villiga att ta risk efter en tid med krympande portföljvärden. Det gäller framför allt mindre aktieägare som bolagen som noteras på de mindre listorna i många fall är starkt beroende av.

Vad gäller nyemissioner kan marknaden komma att ställas inför ett betydligt större problem än om ett antal nyintroduktioner skulle utebli.

Ett stort antal bolag på de mindre listorna kommer att behöva ta in nytt kapital via aktiemarknaden mer eller mindre akut.

Enligt statistik på Spotlight Stockmarkets hemsida (tidigare Aktietorget) genomförde bolagen på listan 201 nyemissioner under treårsperioden 2016-2018. Flest emissioner gjordes i fjol men antalet är relativt jämnt fördelat mellan åren. Antalet kan ställas mot att 175 bolag är noterade på listan, vilket alltså innebär minst en emission per bolag i genomsnitt. Sedan finns det ju en del bolag som emitterat vid mer än ett tillfälle medan andra klarat sig helt utan externt kapital.

Baserat på dessa data är det ingen vågad gissning att ett stort antal bolag kommer att behöva nya pengar inom de kommande tolv månaderna.

Jag har inte tagit fram någon uppgift på hur många emissioner som gjorts av bolagen på Stockholmsbörsens småbolagslista First North men anar att bilden är liknande.

Ett sinande kapitalflöde på grund av svag börs riskerar därför att skapa allvarliga problem för en lång rad noterade företag framöver. En del av dessa bolag finns i Skåne där inte minst en rad life science-företag med bas i Lund kommit till börsen senaste åren utan att ha finansiering säkrad för mer än något års verksamhet.

En fördel finns det ändå med att vara noterad och det är att så länge alla befintliga ägare får vara med och köpa nya aktier går det i princip att sätta emissionskursen hur lågt som helst. Skulle de befintliga aktieägarna trots kraftig rabatt inte vara intresserade finns det andra som kan ta över teckningsrätterna och se till att emissionen går i lås. Förlorare i detta läge kan bli personer bland bolagets grundare som ingår i ägarkretsen och riskerar en kraftig utspädning av sitt ägande om de saknar kapital för att vara med i emissionen. Därför är det inte säkert att antalet emissioner kommer att minska märkbart. Emissionskurserna kommer däremot att bli lägre. En titt på Spotlights historik ger heller inget belägg för att nyemissionsaktiviteten går ner i samband med dåliga börsår.

Oavsett hur det blir den här gången visar erfarenheten att de bästa projekten klarar sin finansiering även i tuffare tider. De svagaste bolagen med tveksam överlevnadsförmåga tvingas kanske däremot att kasta in handduken tidigare än i ett mer normalt börsklimat.

Kort sagt: Den svenska aktiemarknaden erbjuder en i det närmaste unik miljö för unga företag. Men nu leder börsfallet till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.