Med bland annat E.on som ny kund har Malmöbolaget Sentian AI dubblat omsättningen till runt tio miljoner kronor. Merparten av intäkterna kommer från konsulttjänster kring bolagets egenutvecklade mjukvara, som beta-testas ute hos industribolag och gruvföretag.
Sedan årsskiftet har Sentian växt från 10 anställda till 15, med ytterligare två på väg in. Bolaget är inriktat på att använda neurala nätverk, maskininlärning och andra algoritmer som brukar sammanfattas som artificiell intelligens för att lösa komplicerade optimerings- och prediktionsproblem.
För energibolaget Stockholm Exergi, delägt av Fortum, ska Sentian exempelvis utveckla ett system för att spana efter avvikelser bland sensordata från fjärrvärmeverk – bland annat för att detektera fel innan de hunnit bli allvarliga.
Sentian omsatte 3,2 miljoner kronor under 2017, med ett resultat nära noll. Enligt vd Martin Rugfelt har omsättningen ökat till 10 miljoner kronor räknat på de senaste tolv månaderna.
Hittills kommer intäkterna helt och hållet från konsulttjänster. Först 2019 räknar Martin Rugfelt med abonnemangsintäkter för bolagets egenutvecklade mjukvara. Men även när mjukvaran är färdigutvecklad och förpackad som produkter kommer det krävas konsultinsatser för att skräddarsy den efter varje företags behov.
– Bara en femtedel av våra konsulter arbetar i dag på uppdrag som inte är relaterade till våra produkter, säger Martin Rugfelt till Rapidus.
Han och de tre medgrundarna har alla bakgrund från ExpertMaker, som köptes upp av Ebay 2016. Sentian är fortfarande helägt av grundarkvartetten tillsammans med delar av personalen.
Erik Olausson