tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Sentian AI dubblar omsättningen – plockar E.on som kund

|  , ,
|  

Med bland annat E.on som ny kund har Malmöbolaget Sentian AI dubblat omsättningen till runt tio miljoner kronor. Merparten av intäkterna kommer från konsulttjänster kring bolagets egenutvecklade mjukvara, som beta-testas ute hos industribolag och gruvföretag.

Sedan årsskiftet har Sentian växt från 10 anställda till 15, med ytterligare två på väg in. Bolaget är inriktat på att använda neurala nätverk, maskininlärning och andra algoritmer som brukar sammanfattas som artificiell intelligens för att lösa komplicerade optimerings- och prediktionsproblem.

För energibolaget Stockholm Exergi, delägt av Fortum, ska Sentian exempelvis utveckla ett system för att spana efter avvikelser bland sensordata från fjärrvärmeverk – bland annat för att detektera fel innan de hunnit bli allvarliga.

Sentian omsatte 3,2 miljoner kronor under 2017, med ett resultat nära noll. Enligt vd Martin Rugfelt har omsättningen ökat till 10 miljoner kronor räknat på de senaste tolv månaderna.

Hittills kommer intäkterna helt och hållet från konsulttjänster. Först 2019 räknar Martin Rugfelt med abonnemangsintäkter för bolagets egenutvecklade mjukvara. Men även när mjukvaran är färdigutvecklad och förpackad som produkter kommer det krävas konsultinsatser för att skräddarsy den efter varje företags behov.

– Bara en femtedel av våra konsulter arbetar i dag på uppdrag som inte är relaterade till våra produkter, säger Martin Rugfelt till Rapidus.

Han och de tre medgrundarna har alla bakgrund från ExpertMaker, som köptes upp av Ebay 2016. Sentian är fortfarande helägt av grundarkvartetten tillsammans med delar av personalen.

Erik Olausson

Med bland annat E.on som ny kund har Malmöbolaget Sentian AI dubblat omsättningen till runt tio miljoner kronor. Merparten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.