lördag 20 april 2024

inloggad som

Probiotikabolag från Lund startar massproduktion

ImmuneBiotech har ingått ett produktionsavtal med italienska bioteknikbolaget Sacco som ska producera Lundabolagets första produkt. Det handlar om probiotika mot tarmsjukdomen IBS, gjord på ett konsortium av mjölksyrebakterier.

ImmuneBiotech är en forskningsavknoppning från Lunds universitet som undersöker mjölksyrebakteriers probiotiska och antiinflammatoriska egenskaper. Sedan grundandet 2013 har ett viktigt mål varit att ta fram produkter mot tarmsjukdomen Irritable bowel syndrome, IBS, en av de vanligaste tarmsjukdomarna i världen.

Det målet införlivades i GutMagnific, en cocktail av fem olika mjölksyrebakterier, som nu ska massproduceras av Sacco. Planen är att lansera den som ett kosttillskott nästa år.

– Det är otroligt stort för oss och ett kvitto på att vår breda kunskap kring mjölksyrebakterier har ett stort kommersiellt värde, säger medgrundare och vd på ImmuneBiotech, Shahram Lavasani till Rapidus.

Bolaget har etablerat ett bibliotek av mer än 150 unika mjölksyrebakterier, och arbetar med att kartlägga deras egenskaper och möjliga synergieffekter. Planer finns på att utveckla fler probiotiska konsortium och redan nu finns exempelvis en prototyp för personer med multipel skleros.

Tidigare i år rapporterade Rapidus att ImmuneBiotech rest 2,5 miljoner kronor i kapital av bland andra Hampus Jakobsson och Gregory Batcheller. Sedan dess har bolaget även fått 600.000 från Vinnova, och söker nu ytterligare externt kapital.

– Initialt kommer vi sälja webbaserat på vår närmarknad och nå internationella marknader via återförsäljare och licensavtal. Vi kommer därför rekrytera folk som kan både B2C- och B2B-marknadsföring, säger marknadschef Karin Larsson.

Sacco grundades 1934 i Italien och levererar i dag ingredienser eller probiotiska produkter till över 2.500 företag världen över.

Emiliano Strauss

ImmuneBiotech har ingått ett produktionsavtal med italienska bioteknikbolaget Sacco som ska producera Lundabolagets första produkt. Det handlar om probiotika mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.