fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TikoMed fyller kassan inför ALS-studier

Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av nya fas II-studier för behandling av sjukdomen ALS.

I höstas slöt TikoMed ett avtal med Universitetssjukhuset i Birmingham, Storbritannien. Planen är att gemensamt genomföra sex kliniska studier framöver. Först ut är två studier – en i Sverige och en i Storbritannien – för bolagets läkemedelssubstans för behandling av ALS. Studierna börjar före respektive efter sommaren.

Inom ramen för projektet ILB ska även studier på ögonsjukdomen glaukom samt stroke eller traumatisk hjärnskada genomföras. Tidigare har man huvudsakligen fokuserat på att förbättra möjligheterna efter en stroke. Men nya fynd gjorde att bolaget fokuserade om, bland annat till behandling mot ALS.

– Vi har fått kärlnybildning under strokestudier, det är unikt att man lyckas visa fungerande, blodbärande kärl. Annars brukar de läcka kan man enkelt förklara. Vid studierna upptäckte vi att vår läkemedelssubstans även har en positiv påverkan på rörlighet och funktion, så vi förstod att den kunde användas även för andra neurologiska sjukdomar, säger TikoMeds vd och grundare Adam Bruce till Rapidus.

Bolagets andra projekt, Ibsolvmir, motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerande celler hos patienter med svår diabetes typ-1 och kronisk pankreatit. Efter avslutad fas II-studie, som delfinansierades av statliga National Institute of Health i USA, ligger fokus nu på att skapa samarbeten med stamcellsföretag.

Sent 2016 reste TikoMed 32 miljoner kronor – då för studier av läkemedelssubstansen som ska förbättra möjligheterna efter stroke. Tidigare samma år reste bolaget 21 miljoner kronor. Ytterligare en emission planeras framöver, som ska ta bolaget igenom de nya studierna. I den färska emissionen på knappt 24 miljoner gick privatinvesterare, såväl befintliga som nya, in med kapital.

TikoMed har huvudkontor i Viken och en forskningsenhet i Uppsala Science Park. Bolaget grundades 2002 och sysselsätter fem personer exklusive konsulter. Familjen Bruce är största ägare.

Emily Binks

Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.