tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TikoMed fyller kassan inför ALS-studier

Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av nya fas II-studier för behandling av sjukdomen ALS.

I höstas slöt TikoMed ett avtal med Universitetssjukhuset i Birmingham, Storbritannien. Planen är att gemensamt genomföra sex kliniska studier framöver. Först ut är två studier – en i Sverige och en i Storbritannien – för bolagets läkemedelssubstans för behandling av ALS. Studierna börjar före respektive efter sommaren.

Inom ramen för projektet ILB ska även studier på ögonsjukdomen glaukom samt stroke eller traumatisk hjärnskada genomföras. Tidigare har man huvudsakligen fokuserat på att förbättra möjligheterna efter en stroke. Men nya fynd gjorde att bolaget fokuserade om, bland annat till behandling mot ALS.

– Vi har fått kärlnybildning under strokestudier, det är unikt att man lyckas visa fungerande, blodbärande kärl. Annars brukar de läcka kan man enkelt förklara. Vid studierna upptäckte vi att vår läkemedelssubstans även har en positiv påverkan på rörlighet och funktion, så vi förstod att den kunde användas även för andra neurologiska sjukdomar, säger TikoMeds vd och grundare Adam Bruce till Rapidus.

Bolagets andra projekt, Ibsolvmir, motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerande celler hos patienter med svår diabetes typ-1 och kronisk pankreatit. Efter avslutad fas II-studie, som delfinansierades av statliga National Institute of Health i USA, ligger fokus nu på att skapa samarbeten med stamcellsföretag.

Sent 2016 reste TikoMed 32 miljoner kronor – då för studier av läkemedelssubstansen som ska förbättra möjligheterna efter stroke. Tidigare samma år reste bolaget 21 miljoner kronor. Ytterligare en emission planeras framöver, som ska ta bolaget igenom de nya studierna. I den färska emissionen på knappt 24 miljoner gick privatinvesterare, såväl befintliga som nya, in med kapital.

TikoMed har huvudkontor i Viken och en forskningsenhet i Uppsala Science Park. Bolaget grundades 2002 och sysselsätter fem personer exklusive konsulter. Familjen Bruce är största ägare.

Emily Binks

Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.