torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Veg of Lund får in nya delägare inför lansering

Tidigare ägare har tillsammans med en handfull nya gått in med 5,5 miljoner kronor i Lundabolaget Veg of Lund, som i april lanserade sin potatis- och oljebaserade smoothie. Drycken tillverkas med en patenterad metod framtagen av Eva Tornberg, professor emerita i livsmedelsteknik vid Lunds universitet.

I bolagets smoothie används potatis istället för mjölk för att få krämig konsistens i drycken, som därefter smaksätts med bär. Egentligen kan inte potatis, olja och vatten blandas till en homogen dryck, men tack vare Eva Tornbergs patenterade metod hålls emulsionen stabil. Potatisen värms på ett speciellt sätt så att stärkelsen är kvar i de partiklar som kallas granuler, som binds samman till att ge en lagom mjuk konsistens, och potatisens proteiner hjälper till att hålla de små rapsoljedropparna åtskilda i blandningen.

Drycken säljs som ett vegetariskt alternativ till mjölkbaserade drinkar och en smakneutral variant till havre- och sojabaserade produkter.

– Kapitaltillskottet ska användas för att göra en stor svensk lansering, och vi hoppas att försäljningen ska bli betydande redan i år, säger LU Holdings styrelserepresentant Christine Widstrand till Rapidus.

Detta är den andra emissionen för Veg of Lund som grundades 2016. Bolaget tog in 2,5 miljoner kronor i slutet av 2016. Grundaren Eva Tornberg står kvar som största ägare. Övriga ägare sedan tidigare är vd Thomas Olander, LU Holding, Torbjörn Malmsjö och Anders Hättmark, som även sitter i styrelsen för OptiFreeze.

– Detta är bolagets första produkt. Eftersom den är matigare än en smoothie kallar vi den för en Foodie, flytande mat på flaska. Vi kommer att följa upp drycken med ett sortiment av soppor och såser, och lite längre fram med produkter som ska kunna vara alternativ till mjölk och grädde, säger Thomas Olander.

Elisabet Ottosson

Tidigare ägare har tillsammans med en handfull nya gått in med 5,5 miljoner kronor i Lundabolaget Veg of Lund, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]