I år hoppas Malmöbolaget Lytics få de första intäkterna för sin AI-mjukvara, som används för att analysera stora datamängder och förutse när dialyspatienter kommer behöva sjukvård. Under tiden drar bolaget igång en ny studie i Lund på 75 njursjuka.
Lytics är en avknoppning från det tidigare Malmöföretaget Expertmaker – numera en del av Ebay – och fokuserar på artificiell intelligens för sjukvårdssektorn.
Bolaget får i dag in ett par miljoner kronor om året på att sälja system för insamling av data till kliniska studier, främst åt Region Skåne, samt genom konsultuppdrag. Men den tänkta huvudprodukten är en självlärande mjukvara som ska kunna förutse när dialyspatienter kommer behöva läggas in på sjukhus.
Tekniken testas sedan ett år tillbaka av Center for Dialysis Care, som driver en kedja dialyskliniker i Ohio. Men hittills har mjukvaran främst matats med medicinska mätvärden, som journalinformation och data från dialysmaskinerna. Den nya studien i Lund ska även inkludera mer personliga faktorer som patientens kost, motionsvanor, alkoholkonsumtion och social tillfredställelse.
– Vi kommer använda frågeformulär där frågorna väljs med artificiell intelligens så att de blir skräddarsydda för varje patient. Målet är att hitta predicerande dataflöde i subjektivt välmående, där vi är lite blinda i dag, säger Lytics vd Mattias Paulsson till Rapidus.
Samtidigt har Lytics knutit till sig ytterligare en amerikansk vårdaktör då de skrivit avtal om att få tillgång till patientdata från Rogosin Institute, som driver ett antal forsknings- och behandlingscenter inom dialys i New York-området.
Enligt Mattias Paulsson har Lytics redan i dag de tillstånd de behöver för att sälja mjukvaran som ett beslutsstöd inom vården och han hoppas få de första intäkterna från den försäljningen i år. Under tiden finansieras verksamheten med riskkapital, under 2016 och 2017 plockade bolaget in drygt elva miljoner kronor från ägarskaran.
Bland dem finns Swedish Growth Fund, vars strategi är att gå in som delägare i bolag som är på väg att lista sig och Lytics har sedan 2017 filat på konkreta noteringsplaner.
– Men vi har inte tagit något beslut om det än utan avvaktar lite och följer hur konjunkturen utvecklar sig, säger Mattias Paulsson.
Lytics sysselsätter sju heltidsanställda och ytterligare en handfull konsulter och praktikanter. Utöver huvudkontoret i Malmö har bolaget en adress i Palo Alto.
Erik Olausson