I slutet av 2017 tog Lumito in 10 miljoner kronor. Avsikten är att inom kort lista Lundabolaget på First North. Inför det vill bolaget ta in ytterligare 25 miljoner kronor i en listningsemission i maj i år, uppger majoritetsägare Masoud Khayyami för Rapidus.
Lumito bildades 2012, men startade den aktuella inriktningen – medicinteknik för digital patologi – för ett par år sedan. Då köpte bolaget tillbaka rättigheter från Genovis till en teknik som bygger på fluorescens från så kallade uppkonverterande nanopartiklar. Samtidigt kom Masoud Khayyami in som huvudägare.
Bolaget utvecklar ett analysinstrument för digital utvärdering av vävnadsprov från exempelvis misstänkta tumörer och använder kommersiellt tillgängliga nanopartiklar, vilka förbehandlas med antikroppar som ska fungerar som målsökare. Själva instrumentet utvecklas i samarbete med brittiska teknikutvecklingsbolaget TTP i Cambridge.
Dagens teknik för vävnadsanalyser är manuell och tidskrävande: vävnadsprovet skärs upp i tunna skivor, färgas in och utvärderas i mikroskop. Med Lumitos teknik kan ett stort vävnadsprov snabbt läsas in, och därefter kan man välja att studera de områden som innehåller den vävnad man letar efter i högre upplösning.
– I maj tror vi att vi är klara med den första utvecklingsfasen av instrumentet, och vi planerar att ha kommit till massproduktion av instrument i slutet av 2019. Inför detta behöver vi ytterligare finansiering så att vi totalt kommer upp i 50 miljoner kronor sedan i vintras, säger Masoud Khayyami.
Ägargruppen består av ett 70-tal privatpersoner och företag. Störst andel har Masoud Khayyami, professor Stefan Andersson som grundade bolaget baserat på sin forskning, samt LU Holding.
Masoud Khayyami är även delägare i noterade Lundabolagen Prolight Diagnostics och SpectaCure, där han är vd. Dessutom är han delägare i Gasporox, som han var med och tog till börsen 2016. Lumito har i dag två anställda.
Elisabet Ottosson