tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundabolag får norsk stororder på medicinsk bildhantering

Lundabolaget Distributed Medical har vunnit en norsk upphandling med ett potentiellt ordervärde på över tio miljoner kronor, som innebär att deras mjukvara för bild- och videohantering ska installeras på norska sjukhus. Dessutom har bolaget ingått ett samarbete med amerikanska Carestream, en global aktör inom medicinsk IT.

– Den norska affären är en av våra största och innebär att mellan 40 och 60 operationssalar kommer att utrustas med vår mjukvara över fyra års tid, säger vd Fredrik Jonsson till Rapidus.

Distributed Medical, som grundade för tio år sedan, har tagit fram mjukvara som kan samla in bilder och videor från alla bildproducerande enheter inom vården exempelvis vid röntgen, operation eller endoskopiundersökning, med säker lagring och användning av bilderna enligt patientdatalagen. Bolagets omsättning har de senaste åren legat på mellan sex och tio miljoner kronor med blygsamma resultat, och 90 procent av försäljningen går på export, främst till Norge, enligt Fredrik Jonsson.

Bland bolagets konkurrenter finns jättar som Olympus och Karl Storz, som har både bildproducerande enheter och bildbehandlingssystem. Men Distributed Medicals fördel är att deras system är oberoende av märke på instrumenten som producerar bilderna, uppger Fredrik Jonsson.

– Vi får också nya vårdkunder i och med vår nyligen lanserade app, där man med sin mobil kan hantera vårdrelaterade bilder och filmer tagna i exempelvis ambulanser och på vårdcentraler. Bilderna lagras och blir åtkomliga i patientjournalerna, säger han.

Distributed Medical har också inlett ett försäljningssamarbete med amerikanska Carestream, där bolagets system hanterar bilder och videor som sedan arkiveras i Carestreams arkivlösning.

Distributed Medical i Lund sysselsätter sju personer. Bolaget är privatägt av grundare och ledning.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Distributed Medical har vunnit en norsk upphandling med ett potentiellt ordervärde på över tio miljoner kronor, som innebär att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.