lördag 27 april 2024

inloggad som

Lundabolag får norsk stororder på medicinsk bildhantering

Lundabolaget Distributed Medical har vunnit en norsk upphandling med ett potentiellt ordervärde på över tio miljoner kronor, som innebär att deras mjukvara för bild- och videohantering ska installeras på norska sjukhus. Dessutom har bolaget ingått ett samarbete med amerikanska Carestream, en global aktör inom medicinsk IT.

– Den norska affären är en av våra största och innebär att mellan 40 och 60 operationssalar kommer att utrustas med vår mjukvara över fyra års tid, säger vd Fredrik Jonsson till Rapidus.

Distributed Medical, som grundade för tio år sedan, har tagit fram mjukvara som kan samla in bilder och videor från alla bildproducerande enheter inom vården exempelvis vid röntgen, operation eller endoskopiundersökning, med säker lagring och användning av bilderna enligt patientdatalagen. Bolagets omsättning har de senaste åren legat på mellan sex och tio miljoner kronor med blygsamma resultat, och 90 procent av försäljningen går på export, främst till Norge, enligt Fredrik Jonsson.

Bland bolagets konkurrenter finns jättar som Olympus och Karl Storz, som har både bildproducerande enheter och bildbehandlingssystem. Men Distributed Medicals fördel är att deras system är oberoende av märke på instrumenten som producerar bilderna, uppger Fredrik Jonsson.

– Vi får också nya vårdkunder i och med vår nyligen lanserade app, där man med sin mobil kan hantera vårdrelaterade bilder och filmer tagna i exempelvis ambulanser och på vårdcentraler. Bilderna lagras och blir åtkomliga i patientjournalerna, säger han.

Distributed Medical har också inlett ett försäljningssamarbete med amerikanska Carestream, där bolagets system hanterar bilder och videor som sedan arkiveras i Carestreams arkivlösning.

Distributed Medical i Lund sysselsätter sju personer. Bolaget är privatägt av grundare och ledning.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Distributed Medical har vunnit en norsk upphandling med ett potentiellt ordervärde på över tio miljoner kronor, som innebär att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.