torsdag 21 november 2024

inloggad som

EU-projekt om automatiserad kollektivtrafik säkrar en miljon euro

Aktörerna i Greater Copenhagen fick nyligen EU-stöd på 1,5 miljoner euro till ett projekt som syftar till att utveckla det gemensamma transportsystemet. Nu söker samarbetet ytterligare 1 miljon euro från Interreg-fonden för nästa projekt – att testa självkörande teknik i kollektivtrafiken. Lika mycket pengar är redan säkrade från aktörer som Region Hovedstaden och Malmö universitet.

Till skillnad från projektet om ett sammanhängande transportsystem, som ser över biljettsystem och fler möjliga framtida förbindelser i Öresundsregionen, ska det nya projektet –”Framtidens intelligenta mobilitet” – vara mer praktiskt än analytiskt.

Bland annat ska projektet testa olika lösningar för automatisering och självkörande teknik inom kollektivtrafiken. Ett annat studieområde är mobility-as-a-service, alltså abonnemangsformer där man istället för att exempelvis äga en egen bil betalar för att kunna förflytta sig, med bilpoolsbilar, lånecyklar eller kollektivtrafik.

– Visionen är att accelerera utbredningen av sammanhängande, intelligenta och hållbara mobilitetslösningar över hela Öresundsregionen, säger Anna Thormann, projektledare inom trafik på samarbetsorganisationen Gate 21.

Det är Gate 21 som tillsammans med Region Hovedstaden har arbetat med ansökan till EU:s Interreg-fond i omkring ett års tid. Med sig har de tolv parter, däribland Region Sjælland, Region Skåne, Trafikverket, Malmö universitet och Innovation Skåne.

Men det är i huvudsak i de deltagande kommunerna som de intelligenta lösningarna ska testas i praktiken. Med på tåget är, utöver Lund och Helsingborg på den svenska sidan, även Glostrup, Hvidovre och Køge på den danska.

– Det här projektet kommer göra skillnad för nya mobilitetsmöjligheter i Öresundsregionen genom att ämnet lyfts av gemensamma erfarenheter och strategiska riktlinjer. Hoppet är att det byggs upp betydligt mer offentlig styrning på området, så vi inte bara följer med utvecklingen, utan visar vägen, säger Anna Thormann.

Interreg-fonden väntas fatta beslut om att bevilja medel till projektet i slutet av våren. Projektbudgeten är totalt 2,1 miljoner euro, varav de deltagande parterna står för hälften.

Felicia Frithiof

Aktörerna i Greater Copenhagen fick nyligen EU-stöd på 1,5 miljoner euro till ett projekt som syftar till att utveckla det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.