måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Förvaltaren kämpar mot klockan efter konkurs i Dark Matter

Helsingborgsbaserade mjukvarubolaget Dark Matter har sedan starten 2015 fått in över 20 miljoner kronor till appen och kommunikationsverktyget PeN, från investerare som Spintop Ventures och Almi Invest Syd. Men det räckte inte för att täcka kostnaderna för de 1,4 miljoner användarna. Nu brådskar det om bolagets användarbas ska kunna räddas.

– Det är vemodigt. Och olyckligt, eftersom användarbasen växte med 17–19 procent per månad, säger Dark Matters grundare Ian Vernon till Rapidus.

Appen, som kombinerar funktionerna hos Skype och Facebook, var tänkt att finansieras genom reklam och försäljning av så kallade Penny Credits. Med hjälp av de sistnämnda skulle det med appen gå att ringa och skicka meddelanden även till telefoner som saknar internetuppkoppling. Men trots användartillväxten i främst Asien hade bolaget ännu inga intäkter att tala om när det gick i konkurs.

Däremot hade Dark Matter betydande investeringar bakom sig från Spintop Ventures, Almi Invest Syd och brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technologies. Rapidus har tidigare berättat att delägarna från början av 2016 till mitten av 2017 gått in med minst 16 miljoner kronor i bolaget. Enligt konkursförvaltaren Peter Thörnwall på advokatbyrån Wesslau Söderqvist har det totalt investerats över 20 miljoner kronor i Dark Matter.

– Men det uppstod ett glapp mellan att stänga en investeringsrunda och hur mycket likvida medel som fanns kvar i bolaget. I slutändan bestämde sig riskkapitalet för att det var för sent, säger Ian Vernon.

Eftersom Dark Matter saknar andra tillgångar har konkursförvaltaren beslutat sig för att hålla appen flytande men med lägre kapacitet medan han letar köpare till den egenutvecklade mjukvaran.

– Ska man ha bra avyttringsmöjligheter ska man hålla appen igång. Det kostar pengar, pengar som jag inte har. Jag ska hitta intressenter så fort det över huvud taget bara går, säger Peter Thörnwall till Rapidus.

Utsikterna för att få till stånd en försäljning ser han ändå som relativt goda, med tanke på de 1,4 miljoner användarna på den asiatiska marknaden.

Var det aldrig ett alternativ för Dark Matter att själva sälja appen innan det gick så långt som till konkurs?

– Under tiden som bolaget fokuserade på att söka finansiering fanns ingen tanke på att sälja, säger Ian Vernon.

Han var vd och bolagets enda anställda i Helsingborg, medan 28 utvecklare är anställda av Dark Matters dotterbolag i Vitryssland.

Felicia Frithiof

Helsingborgsbaserade mjukvarubolaget Dark Matter har sedan starten 2015 fått in över 20 miljoner kronor till appen och kommunikationsverktyget PeN, från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.